USA nechají účet a Česko má platit? Okamura se rozlítil. Věc o tlumočnících

18.08.2021 16:24

Předseda SPD Tomio Okamura vydal rázné prohlášení, v němž deklaruje svůj odmítavý postoj k přijímání afghánských tlumočníků a jejich rodin do České republiky. „Nechceme platit účty za americké invaze a agrese,“ napsal Okamura na Facebook s tím, že byli tlumočníci královsky placeni a spolupracovali na vlastní riziko.

USA nechají účet a Česko má platit? Okamura se rozlítil. Věc o tlumočnících
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí
„Odmítáme přijímání afghánských emigrantů. Nechceme platit účty za americké invaze a agrese,“ spustil Okamura na Facebooku a otřel se zejména o koalici SPOLU, která „se zastává afghánských tlumočníků, kteří pracovali pro naše Ministerstvo obrany po dobu našeho působení v Afghánistánu“.

Tlumočníci totiž byli podle Okamury na afghánské poměry královsky placeni, a tak si od nás nic dalšího nezaslouží. „Tlumočníci, se kterými byly uzavřeny pracovní smlouvy, byli na místní poměry královsky placeni. Takže jsme my pomáhali jim, a ne oni nám. Hnutí SPD je toho názoru, že bychom neměli přijmout ani jednoho,“ má jasno Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Afghánci jsou podle něj z kulturně totálně odlišného prostředí, které nemá respekt k českým hodnotám nebo občanským svobodám. „Navíc Afghánistán se v okamžiku rychlého opuštění vojsk USA a NATO nepředal Tálibánu, ale místní vládě. Proti Tálibánu proto mohou bojovat v řadách afghánské armády. Nebudeme platit účty za americké invaze a agrese. Naši občané jsou pro SPD na prvním místě!“ dodal rázně Okamura.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …