USA nemají důkazy o přímém vlivu Ruska na pád letadla z Malajsie

23.07.2014 6:49

Americké zpravodajské služby nemají žádné důkazy o přímém zapojení Ruska do čtvrtečního pádu malajsijského letadla na východě Ukrajiny. Nejpravděpodobnější ale je, že letadlo sestřelili "omylem" proruští povstalci. Řekli to dnes novinářům činitelé výzvědných služeb pod podmínkou, že nebudou jmenováni.

USA nemají důkazy o přímém vlivu Ruska na pád letadla z Malajsie
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Letadlo letící na pravidelné lince z Amsterodamu do Kuala Lumpur pravděpodobně zasáhla střela SA-11 typu země-vzduch, kterou odpálili povstalci bojující proti Kyjevu, uvedli zástupci tajných služeb podle agentur Reuters a AP. Rusko pro takový útok ale "vytvořilo podmínky" tím, že separatisty ozbrojuje, dodali činitelé. Podle nich však není známo, zda u příslušného raketového zařízení byli nějací Rusové nebo lidé, kteří byli v Rusku vycvičeni.

Mluvčí ministerstva zahraničí USA Marie Harfová předtím sdělila, že Washington dnes uvolní poznatky svých zpravodajských služeb. Ty podle ní potvrdí tvrzení, že malajsijské letadlo se 298 lidmi na palubě sestřelili východoukrajinští rebelové.

Tvrzení proti tvrzení

Americký ministr zahraničí John Kerry v neděli v rozhovoru se stanicí CNN prohlásil, že důkazy svědčí o tom, že raketu proti malajsijskému letadlu odpálili ukrajinští separatisté, jimž zbraň dodalo Rusko. Spojené státy podle něj na základě satelitních snímků vědí, kdy byla raketa odpálena a jakou měla dráhu. Rusko naopak naznačuje, že odpovědnost za katastrofu nese ukrajinská armáda.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes přislíbil, že Rusko se maximálně zasadí o to, aby se příčiny pádu malajsijského letadla podařilo transparentně a objektivně vyšetřit. Bude prý v tomto smyslu působit i na ukrajinské separatisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…