USA potřebují svého Putina, šokuje americký aktivista

19.10.2015 16:01

Americký novinář a politický aktivista Caleb Maupin, jeden z organizátorů hnutí Occupy Wall Street, se pokusil připomenout Spojeným státům, že také měly své Vladimiry Putiny. Ruský prezident totiž není diktátor, ale muž lidu, stejně jako Abraham Lincoln a Franklin Delano Roosevelt. A USA by nějakého toho Putina v čele docela potřebovaly. Informuje NEO Journal.

USA potřebují svého Putina, šokuje americký aktivista
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

„Mnoho článků se v americkém tisku snaží definovat novou ideologii, zvanou ‚Putinismus‘,“ vysvětluje Maupin, podle kterého se USA pokouší stále vidět Rusko pohledem studené války a Putina jako pokračovatele marxisticko-leninistických předešlých režimů. Putin se však vymyká škatulkám, jelikož se prostě zhostil role, která byla potřeba.

Když padl Sovětský svaz, bylo Rusko v troskách. Ohromně stoupla nezaměstnanost, rozšířily se drogy, obchod s lidmi, organizovaný zločin a miliony lidí ze země uprchly. „Jediná skupina, která z post-sovětského zmatku těžila, byla malá skupinka ‚oligarchů‘,“ uvádí Maupin a dodává, že měli v rukou všechno, zdroje i průmysl. „Mnoho z nejbohatších ruských kapitalistů i odmítlo platit daně, jelikož vláda si to nedokázala vynutit.“

„A právě v tomto kontextu přistoupil k vedení země Vladimir Putin, bývalý důstojník KGB. Začal bojovat s oligarchy a napravovat řád. Nařídil soudům stíhat některé z nejbohatších lidí a vynutit si zákon. Dohlížel na rozvoj státem vlastněných ropných a plynárenských korporací. V roce 2005 Putin odstartoval ‚Projekt národních priorit‘ a za použití vládních financí obnovil v zemi vzdělání, zdravotní péči, zemědělství a bydlení,“ vysvětluje Maupin a dodává, že Putinovi se podařilo dostat Rusko opět na nohy.

Putin je tak miláčkem lidu a zároveň nehledá konflikty. Stal se členem BRICS, obnovil ekonomiku, obnovil vztahy s Čínou a Íránem, snaží se být za dobře i s USA. „Nicméně čím je Rusko stabilnější, tím jsou vůči němu USA více nepřátelské. NATO se rychle rozšiřuje a na Ukrajině dosadily otevřeně protiruský režim.“ A do toho se Putin snaží pomoci syrské legitimní vládě zničit Islámský stát, kterému USA daly vzniknout.

„Je to jen pár měsíců zpátky, kdy Barack Obama vysvětloval celému světu, jaké zlo je Islámský stát, aby tak zdůvodnil nálety dronů a narušování syrské územní celistvosti. Nicméně teď, když Vladimir Putin navýšil svou podporu syrské legitimní vládě, která si připisuje opravdová vítězství v boji s Islámským státem, je Obama pln rozhořčení,“ tvrdí Maupin a vysvětluje, že cílem „vládnoucí vrstvy“ USA nikdy nebylo zničit ISIS.

„Opravdovým cílem politiky USA v Sýrii bylo již dlouho před rokem 2011 svrhnout syrský režim, stabilní, protiimperialistickou zemi se striktně plánovanou ekonomikou. ISIS vznikl jako frakce mezi protivládními teroristy, sponzorovanými USA a jejich spojenci z Perského Zálivu. Zatímco ISIS a USA jsou nepřátelé, Washington a jeho spojenci stále podporují teroristy z an-Nusrá, a Izraelská vláda poskytuje zdravotní péči Islámskému státu a dalším islamistickým extremistům,“ píše Maupin.

A Rusko je nyní v situaci, kdy sbírá spojence pro boj se zlem, bez ohledu na jejich vyznání. A jejich zásah, na rozdíl od toho amerického, nelze popsat jako „imperialismus“, ani jako „cizí intervence“. A na ruské straně jsou bojovníci Hizballáhu, Čína, syrští křesťané, dokonce i Německo a Írán. Na druhé straně je pak ISIS, který by neexistoval, nebýt USA, Saúdské Arábie, Kataru, Turecka, Francie a Velké Británie.

Putin tedy oplývá mnoha kvalitami, jež z něj dělají skvělého vůdce. Tací byli i v USA. Lincoln a Roosevelt, jeden nejdřív s rozvahou nastupoval do úřadu, aby následně proti snahám nejbohatších vrstev skoncoval s otroctvím, druhý postavil USA na nohy po hospodářské krizi a o pár let později s komunisty osvobozoval Evropu ve druhé světové válce. A takového vůdce, který se nebojí postavit bohatým a sjednotit lidi a kterým je i Putin, takového USA nutně potřebují.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…