USA prodloužily České republice výjimku z protiíránských sankcí

15.09.2012 6:25

Spojené státy prodloužily o 180 dní výjimku, díky níž se na Japonsko a deset zemí Evropské unie, včetně Česka, nevztahuje zákon o sankcích za obchodování s Íránem. V pátek to podle agentury AP oznámila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Důvodem pro prodloužení výjimky je to, že všechny státy výrazně omezily nákup íránské ropy.

USA prodloužily České republice výjimku z protiíránských sankcí
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

USA počátkem roku přijaly zákon, který ukládá uvalit sankce na všechny zahraniční banky provádějící finanční transakce s íránskou centrální bankou kvůli nákupům íránské ropy či íránských ropných produktů. Zákon ale umožňuje Washingtonu poskytnout výjimku ze sankcí zemím, které nákupy íránské ropy výrazně sníží. 

V březnu USA tuto výjimku na 180 dní udělily Japonsku a deseti státům EU: Česku, Belgii, Británii, Francii, Itálii, Německu, Nizozemsku, Polsku, Řecku a Španělsku. Clintonová v pátek oznámila prodloužení výjimky o dalších 180 dní.

Cílem je oslabit íránskou ekonomiku

Clintonová při prodloužení výjimky ocenila, že EU jako celek schválila úplný zákaz dovozu íránské ropy a ropných produktů. Také Japonsko podle ministryně podniklo výrazné kroky pro omezení nákupu ropy od Íránu, přestože čelí problémům se zajištěním energetických potřeb země po loňské havárii v jaderné elektrárně Fukušima.

Washington chce svými sankcemi přimět mezinárodní společenství k bojkotování íránské ropy, což by významně zasáhlo íránskou ekonomiku. Spojené státy si od tohoto kroku slibují, že přiměje Teherán k opuštění jeho jaderného programu. Ten podle západních zemí směřuje k sestrojení jaderné zbraně; íránští představitelé ale takové podezření odmítají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…