USA s námi hrají špinavou hru, řekl Tomio Okamura a slíbil šokující odhalení

22.04.2015 9:15

Ruský prezident Vladimir Putin se minulý týden v několikahodinové debatě s občany s názvem Přímá linka vyjádřil i k chování Sovětského svazu vůči východoevropským zemím po druhé světové válce a přirovnal je k současnému chování USA ve světě. Tomio Okamura zmínil zajímavé věci z praktik západních velmocí.

USA s námi hrají špinavou hru, řekl Tomio Okamura a slíbil šokující odhalení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

„Po druhé světové válce jsme se pokoušeli četným východoevropským zemím vnutit svůj model rozvoje a musíme si přiznat, že jsme jednali násilně. Nic dobrého v tom není a nyní se nám to vrací. Mimochodem, přibližně stejně se v současné době chovají Američané, když se pokoušejí vnutit svůj model vývoje fakticky celému světu. Také je čeká fiasko,“ řekl Vladimir Putin během debaty.

Vyhrocená atmosféra nenávisti i nedůvěry

K věci se vyjádřil i předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura. Předválečná a poválečná historie velmocí je dle něho téma na vetší studii, protože prý mnoho souvislostí vede i k dnešku.

„Uviděli bychom jak černé, ale i světlé okamžiky u Sovětů, tak i černé i světlé okamžiky u USA. Nikoli dnes, ale už na konci války se Trumanova vláda pokusila vnutit světu svůj politický model. Prvním krokem byl bezprecedentní největší válečný zločin v dějinách, kdy Truman nechal v žáru jaderných výbuchů zaživa upálit civilní nevinné obyvatele dvou japonských měst a spolu s nimi tisíce korejských zajatců z jediného důvodu – aby vyděsil Sověty a donutil je k ústupkům. Následná zastrašovací taktika ze strany USA pak vedla k jedinému – do té doby vřelé vztahy mezi USA a Sověty zamrzly. Stalin nabyl přesvědčení, ze USA chystají proti němu jadernou válku, a nastalo to, co tu máme dnes – hony na ruské i americké špiony, vyhrocená atmosféra nenávisti i nedůvěry a snaha o stálý vzájemný tlak velmocí, aby jeden druhého oslabil. A například právě tlak Američanů s cílem oslabit Rusy vedl naposledy k vyvolaní války na Ukrajině,“ uvedl Okamura pro ParlamentníListy.cz.

„Tragické je, že miliony lidí netuší, jak dlouhodobá a obludná hra se tu hraje. Mimochodem 70. výročí konce druhé světové války a nechutná dezinformační kampaň mne a moje spolupracovníky přivedla k tomu, že je třeba udělat objektivní studii, která by popsala dějiny 20. století tak, jak se odehrály, nikoli tak, jak by měly vypadat podle našich manipulátorů, a v tuto chvíli na tomto tématu pracujeme. Není to nová myšlenka – v USA se jí skvěle zhostil světoznámý oscarový režisér Oliver Stone, který natočil sérii dokumentů Americké století věnovaných popsání pravdivých historických souvislostí,“ pokračoval Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jak to bylo s paktem Ribbentrop-Molotov

„Dozvíte se v nich opravdu šokující informace nejen o zákulisí politiky USA, ale když už máme výročí války, tak Oliver Stone v dokumentu popisuje to, že pakt Ribbentrop-Molotov uzavřel Stalin až poté, kdy stejnou dohodu odmítly podepsat se Sověty Francie s Británií. Stalin pak podle dokumentu nabyl přesvědčení, že západní mocnosti se chtějí spojit s Hitlerem a nasměrovat jeho útok proti Sovětům. I proto po německém útoku na Poláky obsadil východní část Polska, aby aspoň zčásti získal prostor k ochraně západní hranice. Británii, Francii a Polákům předtím nabízel měkčí variantu, tedy že na území Polska rozmístí vojska k obraně před Němci. Pokud by to Francie s Brity přijaly, je možné, že by k útoku na Polsko ani nedošlo – ale velmoci válku podle dokumentu Olivera Stona chtěly, jelikož chtěly, aby válčil Hitler se Stalinem,“ uzavřel Okamura.

Přes milion otázek dorazilo do Kremlu před čtvrteční debatou obyvatel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Putin během přímé linky, která trvala 3 hodiny 57 minut, odpověděl na 74 otázek. Ruský prezident hovořil o sankcích, vztazích s USA a Evropou, o situaci na Ukrajině, o dohodě s Íránem a také reagoval na několik neobyčejných dotazů. Poprosili ho například, aby přesvědčil slečnu, aby přijala žádost o ruku.

Putin se vyjádřil i k tomu, kdo pojede, či nepojede do Moskvy na oslavy vítězství nad nacismem: „Je to volba každého konkrétního politika, volba země, kterou představuje. Připouštím, že někdo nechce, někomu to zakazují ve Washingtonu, ale mnozí chtějí. Je to ale volba a budeme ji vždycky respektovat.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…