USA sestřelily údajně špionážní čínský balón

04.02.2023 21:18 | On-line

Spojené státy podle agentury AP nad Atlantickým oceánem sestřelily čínský balón, o kterém se domnívaly, že je vybaven technikou ke špionáži. Nyní se snaží vyzvednout trosky. Balón se měl pohybovat nad citlivými vojenskými objekty.

USA sestřelily údajně špionážní čínský balón
Foto: Screen: youtube.com
Popisek: Údajně špionážní čínský balón, který USA sestřelily.

Pentagon v pátek informoval, že už několik dní pozoruje „čínský špionážní balón“ ve vzdušném prostoru Spojených států. Balón se podle něj pohyboval mimo jiné nad citlivými vojenskými objekty, například Malmstromovou leteckou základnou v Montaně, jednou ze tří v USA, kde se nacházejí strategické rakety. Dnes dopoledne místního času byl podle AP balón spatřen nad Severní Karolínou a blížil se k pobřeží Atlantického oceánu.

Prezident USA Joe Biden chtěl podle agentury AP balón sestřelit už v úterý, kdy se dozvěděl o narušení vzdušného prostoru, ministerstvo obrany ho ale od činu odradilo, protože by padající trosky mohly být nebezpečné při dopadu na zem. Celá akce se tedy naplánovala na sobotu, kdy balón sestřelilo jedno z letadel ve vzduchu, na moři byly připraveny lodě, aby mohly být trosky okamžitě vyloveny, než se potopí.

Čínské ministerstvo zahraničí vyjádřilo lítost nad incidentem, později ovšem uvedlo, že nenarušilo vzdušný prostor žádné suverénní země. Podle Pekingu se mělo jednat o meteorologický balón, který nad území USA zanesl vítr.

Další podobný čínský balón byl podle Pentagonu zaznamenán nad Latinskou Amerikou. Ministr zahraničí Antony Blinken kvůli incidentu odložil plánovanou návštěvu Pekingu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…