USA si připomenou oběti útoků z 11. září. Od tragédie uplynulo dvacet let

11.09.2021 7:55

Spojené státy si dnes připomenou dvacet let od teroristických útoků z 11. září 2001. Vzpomínkové akce se uskuteční na místě, kde stávaly dvě věže newyorského Světového obchodního centra, u Pentagonu, nedaleko hlavního města Washingtonu, a v obci Shanksville v Pensylvánii. Piety za oběti nejtragičtějšího teroristického útoku v dějinách se zúčastní také prezident Joe Biden.

USA si připomenou oběti útoků z 11. září. Od tragédie uplynulo dvacet let
Foto: YouTube.com
Popisek: Útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001

Tři unesená letadla pilotovaná islamistickými teroristy před dvaceti lety narazila do dvou newyorských mrakodrapů a do Pentagonu. Čtvrtý letoun se zřítil do pole u obce Shanksville po souboji cestujících s teroristy.

Při útocích, jejichž bezpečnostní důsledky svět pociťuje dodnes, zahynulo 2977 lidí, včetně 265 cestujících v letadlech, 343 hasičů a 72 příslušníků bezpečnostních složek. Zemřelo také 19 sebevražedných atentátníků pocházejících většinou ze Saúdské Arábie. K teroristické akci se posléze přihlásil saúdskoarabský miliardář Usáma bin Ládin a jeho militantní islamistická organizace Al-Káida. USA po útocích zahájily válku proti teroru, zaútočily na Afghánistán a na Irák a na své základně v Guantánamu zřídily nechvalně známou věznici pro osoby podezírané z teroristické činnosti. Nynější dvacetileté výročí přichází více než týden po stažení amerických sil z Afghánistánu.

Newyorská dvojčata, která byla skoro třicet let dominantou Manhattanu, i letos po západu slunce připomene takzvaná světelná pocta, tvořená dvěma světelnými sloupci pomocí silných světlometů. Další tradiční součástí vzpomínkového dne bude předčítání jmen obětí.

Prezident Biden s první dámou Jill Bidenovou navštíví tři památníky útoků: tedy místo, kde stávala newyorská dvojčata, Pentagon a památník u obce Shanksville. Viceprezidentka Kamala Harrisová se zúčastní jiné piety v Shanksvillu a navštíví také Pentagon.

Účast na ceremoniálech ohlásili také dva bývalí prezidenti USA. George W. Bush, který teroristické útoky před dvaceti lety sledoval z pozice hlavy státu, se zúčastní piety v Shanksvillu, a jeho nástupce Barack Obama se připojí k Bidenovi v New Yorku. Exprezident Donald Trump má v sobotu večer komentovat zápas v boxu na Floridě.

S dnešním výročím se vedle vzpomínkových akcí na třech zmiňovaných místech pojí řada dalších událostí; vlastní pietu uspořádá například americký Kongres a mnoho menších ceremoniálů se plánuje napříč USA. Podobné akce se konají i mimo Spojené státy. V Praze se například pietní vzpomínky pořádané místním hasičským sborem zúčastní i newyorský hasič James Manahan, který se podílel na záchranných pracích přímo u Světového obchodního centra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …