Ubližujete černochům, tvrdil Americe. Teď ho vyhodili za falšování dat

12.09.2023 9:25

Eric Stewart, profesor na Floridské státní univerzitě, byl vyhozen za falšování údajů ve výzkumných pracích, které měly ukázat, že americká společnost je zatížena rasismem. Floridská vysoká škola oznámila, že byl vyhozen za „neschopnost“ a „falešné výsledky“. Stewart byl viceprezidentem a členem Americké kriminologické společnosti, která ho v roce 2017 ocenila jako jednoho ze čtyř vysoce uznávaných kriminologů.

Ubližujete černochům, tvrdil Americe. Teď ho vyhodili za falšování dat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Dnes již bývalý profesor na Floridské státní univerzitě Eric Stewart podle všeho manipuloval s daty, aby ukázal, že je společnost v USA zatížena rasismem. Neváhal manipulovat s daty ani v odborných pracích. Informuje o tom server The New York Post, ale i další americká média.

„Akademik byl vyhozen po téměř 20 letech, kdy jeho údaje – včetně čísel použitých ve výbušné studii, ve které bylo uvedeno, že historie lynčování černochů vedla bělošské Američany k přesvědčení, černoši mají více předpokladů k páchání zločinů. Údaje využité v této studii byly podle serveru minimálně sporné. Na slabá místa Stewartových studií prý upozornil jeho někdejší student Justin Pickett. Pickett konstatoval, že původní, nezměněná data ukázala, že neexistuje žádný vztah mezi růstem menšinových skupin a přísností trestů, které jim byly uděleny.

Floridská vysoká škola oznámila, že byl vyhozen za „neschopnost“ a „falešné výsledky“.

Z veřejného prostoru bylo staženo celkem 6 publikovaných studií. Stažené studie se zabývaly spornými sociálními otázkami, jako je to, zda veřejnost vnímá černochy a Latinoameričany jako hrozbu a roli rasové diskriminace v americkém systému trestní justice. V jedné z těchto studií Stewart tvrdil, že Američané chtějí přísnější tresty pro Latinoameričany, protože jejich komunita roste a stává se ekonomicky úspěšnější.

„Prokázal jste extrémní nedbalost při správě základních dat, což vedlo k bezprecedentnímu počtu stažení článků a četných dalších článků, o kterých se nyní jedná,“ sdělil profesorovi jeho někdejší nadřízený James Clark. Z dopisu citoval server The Daily Beast.

Stewart byl viceprezidentem a členem Americké kriminologické společnosti, která ho v roce 2017 ocenila jako jednoho ze čtyř vysoce uznávaných kriminologů. A jako takový obdržel řadu grantů ve výši 3,5 milionu dolarů.

Sám Stewart v minulosti tvrdil, že čelí snaze o své profesní zničení, odmítl, že by data falšoval a připomínal, že on sám je americký občan černé pleti. Na toto vyjádření upozornil server Daily Mail.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HHH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantares.h , 12.09.2023 10:21:58
Za vším jsou vždy peníze aby dostali grant, dotaci..... tak budou klidně lhát a překrucovat fakta.

|  6 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …