Učení i volby za koronaviru. Vláda schválila, jak to má probíhat

17.08.2020 18:54

Vláda dnes kývla na zákon, který umožní volit z karantény. Půjde to z auta, ve zvláštních okrscích nebo u výjezdových komisí. Návrh jde do Sněmovny. Vláda také schválila zavedení povinné distanční výuky za krizového stavu. Konkrétní formu vyučování by si stanovila sama škola. I tento návrh jde do Sněmovny.

Učení i volby za koronaviru. Vláda schválila, jak to má probíhat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

„Chci vám oznámit to, co všichni víte, že vláda se shodla na znění zákona, tak jak byl Ministerstvem vnitra předložen, s jedinou drobnou technickou úpravou, která nicméně nijak nemění obsah toho zákona. Takže ten návrh zákona bude odeslán do Poslanecké sněmovny. Vzhledem k tomu, že jsme věnovali dostatek času diskusím s jednotlivými politickými stranami o obsahu toho zákona a o tom, jak mají být volby na podzim zajištěny, tak předpokládám, že by měl zákon hladce projít oběma komorami Parlamentu,“ sdělil úvodem tiskové konference po jednání vlády ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

„Osobě, která je v karanténě v důsledku diagnózy kovidu, umožňujeme tři způsoby volby, to znamená volba z motorového dopravního prostředku, potom hlasování v pobytovém zařízení, pokud je uzavřeno, a hlasování do zvláštní přenosné schránky. Součástí zákona je i navýšení odměny o 500 korun vůči současnému tarifu. A zákon také počítá s nasazením armády – bude se to týkat cirka 500 vojáků,“ dodal Hamáček.

„Vláda se neshodla na jednotném stanovisku o dostupném bydlení. Vláda nakonec hlasy ministrů za ANO přijala negativní stanovisko. Jsme přesvědčeni, že je nadále nutné jednat v Poslanecké sněmovně,“ poznamenal Hamáček také k návrhu sociální demokracie.

Vláda poslala do Sněmovny také úpravy bodového zákona. Ministr dopravy Karel Havlíček (ANO) je rád, že se diskuse blíží do finále. „Zpřísnili jsme tresty za vážné přestupky – ať už se jedná o jízdu pod vlivem alkoholu, jízdu na červenou, případně odmítnutí dechové zkoušky nebo ujetí od místa nehody. Toto bude zásadním způsobem zpřísněno. Snižujeme tresty za bagatelní přestupky,“ dodal, že půjde například o špatné parkování či malé překročení rychlosti. 

„Relativně revoluční věc je 140 km/h – nikoliv automaticky, ale pouze na vybraných dálničních úsecích,“ poznamenal Havlíček.

Své řekl i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), který hovořil o zajištění vakcíny proti COVID-19 prostřednictvím iniciativy EU. „Česko se již několik měsíců účastní jednání na půdě Evropské unie, Evropské komise s jednotlivými výrobci vakcín, je jich několik, kteří skutečně jsou už ve fázích klinického hodnocení,“ podotkl Vojtěch. Podle něj nastal čas, abychom jednali o smlouvách s výrobci daných vakcín. „V této chvíli není žádná konkrétní vakcína již na stole, ale jsou tady velmi slibné vakcíny,“ ubezpečil Vojtěch. V Česku by se pak v první vlně měli očkovat senioři, zdravotníci či pracovníci integrovaného záchranného systému. „Budeme potřebovat pro první fázi sedm milionů vakcín,“ míní Vojtěch. Ve středu pak podle jeho slov budou lidé detailně seznámeni s tím, kde bude nutné nosit od 1. září roušky.

Vláda také schválila novelu, která má omezit možnosti vzniku a vymáhání peněžitých dluhů dětí. Znemožní třeba vydat rozsudek pro zmeškání u nezletilých. „Mám radost, že tento vládní návrh prošel,“ poznamenala k tomu ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO). Ministr školství Robert Plaga (ANO) závěrem tiskové konference hovořil také o zavedení distanční výuky do školského zákona. Základní školy dostanou do poloviny října 1,2 miliardy na nákup počítačů pro výuku na dálku. „Jde o jednorázovou injekci ze strany Ministerstva školství,“ uvedl Plaga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…