Učitelé? Riziková skupina, ať mají testy na koronavirus zdarma, žádá šéf školských odborů

18.08.2020 17:32

František Dobšík, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, zavítal do úterních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu. Zdá se mu, že vláda mohla oznámit dřív, jak budou nastavena pravidla v oblasti školství od 1. září v časech koronaviru. Kabinetu Andreje Babiše vyčinil i za to, že chystaná pravidla s učiteli nekonzultoval.

Učitelé? Riziková skupina, ať mají testy na koronavirus zdarma, žádá šéf školských odborů
Foto: Petr Mašek
Popisek: Šéf školských odborů František Dobšík na protestní akci před ministerstvem školství

Dobšík má za to, že vláda mohla už na konci července říci, jak to bude ve školách od 1. září, ale nestalo se. Vláda představila pravidla v půli srpna. Ale půlka srpna je prý leší, než kdyby se to stalo ještě později.

„Ještě bychom přivítali, kdyby s námi jako se zástupci zaměstnanců tu věc prodiskutovali, ale to se nestalo,“ posteskl si.

Pokud se u některého ze žáků od září objeví koronavirus, bude záležet na tom, co řediteli či ředitelce školy doporučí hygienici.

Odboráři se chtějí sejít s ministrem školství za hnutí ANO Robertem Plagou, aby s ním probrali pravidla pro fungování výuky na dálku.

Pokud jde o nošení roušek ve třídách, Dobšík se necítí být odborníkem v oblasti epidemiologie, ale snaží se to chápat tak, že na chodbách se potkává velké množství dětí, takže tam rouška má smysl, zatímco ve třídách sedí uzavřený kolektiv, takže tam v případě objevení nemoci pravděpodobně nebude tak těžké trasovat kontakty.

Ale učitelé budou přecházet mezi jednotlivými třídami, takže podle Dobšíka učitelé představují rizikovou skupinu osob, která by měla být na svou žádost otestována bezplatně. Nechce prý tvrdit, že jsou učitelé vystaveni stejnému riziku jako lékaři, ale pořád podle něj platí, že jsou vystaveni většímu riziku než jiné profese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…