Účtenka, která vás naštve. Poláci jezdí levně, vláda srazila daně

05.02.2022 14:33

Česko trápí bobtnající inflace, centrální bankéři se obávají inflační spirály a Fialova vláda hledá nástroje, jak růst cen zkrotit. Inspirací, jak v tomto období podat pomocnou ruku občanům, by jí mohla být cesta, kterou se vydala polská vláda. Ta hodlá čelit inflaci tím, že tamním rodinám a podnikatelům sníží daně na pohonné hmoty. Není divu, že Češi berou nyní polské pumpy útokem a že tato daň je u nás aktuálním tématem diskusí na internetu.

Účtenka, která vás naštve. Poláci jezdí levně, vláda srazila daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nafta, ilustrační foto.

Resort financí v lednové makroekonomické predikci odhadl růst ekonomiky v roce 2021 o 2,9 %, pro rok 2022 pak zrychlení růstu na 3,1 %. V letošním roce očekává zvýšení průměrné míry inflace na 8,5 % ze 3,8 % v roce 2021.

Fialova vláda tak musela počítat s tím, že její nástup bude provázet rekordní inflace a také obtížné hledání úspor ke snížení schodku státního rozpočtu.

Mnozí nyní poukazují, že by v rámci řešení současné situaci mohla přistoupit ke změnám spotřební daně u pohonných hmot, podobně jak učinila vláda v Polsku.

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Ta konkrétně snížila sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) u benzinu z dosavadních 23 % na 8 %. Polský premiér Mateusz Morawiecki to zdůvodnil tím, že chce pomoct domácnostem i podnikům čelit rostoucí inflaci. Cena litru benzinu klesla na pět zlotých (téměř 27 korun) ze zhruba 5,7 zlotého.

Zejména čerpací stanice v polském příhraničí jsou tak od úterý pro Čechy lákavou zastávkou. To potvrdila facebooková stránka Jedem autem, která snížení na 8 % doložila na daňovém dokladu.

„V době, kdy se v Česku mluví o opětovném zdražování cen benzínu a nafty, koupíte v Polsku od 1. února litr naturalu 98 za 28,50 korun, ale i levněji,“ informuje stránka Jedem autem v komentáři k přiložené účtence. „Polská vláda totiž snížila sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) u benzínu ze současných 23 % na 8 %, aby pomohla domácnostem i podnikům čelit inflaci,“ přibližuje.

A přemítá o tom, zda by k takovému kroku měl přistoupit i kabinet Petra Fialy. „Neměla by i naše vláda přikročit k obdobné úpravě DPH nebo u spotřební daně na pohonné hmoty? Co myslíte?“ vyzývá veřejnost k diskusi.

Snížení sazby DPH vstoupilo v Polsku v platnost na začátku února, zatím na šest měsíců. Polský premiér upřesnil, že toto opatření by mělo za toto období připravit státní rozpočet o více než tři miliardy zlotých, což je  v přepočtu 16 miliard korun. Morawiecki zdůraznil, že cena pohonných hmot se  ostatně promítá do většiny dalších cen.

Ovšem od ekonomů, kteří jsou poradci premiéra Fialy, zaznívají v tomto směru dost protichůdné názory. Někteří se přiklánějí k tomu, aby lidé měli nižší daně a zbylo by jim tak více peněz v peněženkách. Jíní naopak důrazně varují, že na snižování daně z příjmu nebyla během covidu vhodná doba, nevybrané peníze navíc chybí v rozpočtu a také se podílejí na vysoké inflaci.

Čeští odpůrci snížení spotřební daně také například argumentují tím, že tvorba cen pohonných hmot je ovlivněna cenou ropy, kursem koruny k dolaru a nakonec samotnou spotřební daní.

Dá se také očekávat, že čeští majitelé naftových automobilů si v budoucnu sáhnou ještě hlouběji do svých peněženek, to vše opět ve jménu evropského boje za ekologičtější budoucnost.

Evropská komise připravila úpravy, které mají znamenat definitivní konec cenové výhody nafty – na tu jezdí v Česku minimálně tři miliony osobních aut – oproti benzinu. V plánu je také zvýšení nejnižší povolené sazby spotřební daně u všech druhů pohonných hmot, odstupňování sazby podle míry škodlivých emisí a její každoroční navyšování o inflaci.

Opoziční hnutí ANO se v reakci na rostoucí inflaci snažilo například prosadit osvobození dodávek plynu a elektřiny od DPH na celý letošní rok, běžně spadá do sazby 21 %. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) takové řešení v prosinci označil  za plošné rozdání peněz, které dle něho potřebným lidem nepomůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…