Účtování po půl roce. Redaktorka Novy předložila vládě tristní účet slibů

17.06.2022 19:25

Za půl roku svého úřadování vláda premiéra Petra Fialy (ODS) stále neplní mnoho svých slibů, spíše to vypadá jako by na ně úplně pozapomněla, všímá si redaktorka TN.cz Martina Brabec. „Naslibovali opravdu hodně. Ukazuje se ale, že od slov k činům je to v řadě případů hodně daleko,“ konstatuje.

Účtování po půl roce. Redaktorka Novy předložila vládě tristní účet slibů
Foto: Vlada.cz
Popisek: Tisková konference vlády Petra Fialy

Jedním z rychlých úkolů nové vlády mělo být odvolání nejvyššího státního zástupce. Jen pár dní po jmenování vlády ale tuto možnost ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) odmítl: „Ono se hezky odvolává, ale musíte mít člověka, kterého ta soustava respektuje, musí mít nějakou zkušenost. Zatím jsem neslyšel jediné jméno, které by mi někdo řekl ze soustavy, kdyby tam nebyl Igor Stříž,“ řekl loni Blažek.

Stříž je ve funkci dosud, ač sám TV Nova uvedl, že je připraven skončit.

  • Původní zdroj ZDE

Stejně to skončilo s plánovaným odvoláním bývalého ministra zdravotnictví a současného velvyslance ve Finsku Adama Vojtěcha. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) původně tvrdil, že Vojtěcha ve Finsku nechce. „Jeho působení ve Finsku bude výsměchem všem kariérním diplomatům v Černínském paláci,“ řekl Lipavský.

Nakonec ale ministr žádné změny neprovedl a Vojtěch do Finska odletěl.

Na řadu dalších předvolebních slibů se zatím nedostalo. Pokud se vláda udrží u moci do řádných voleb, má ještě nějaký časový prostor na věci, jako jsou důchodová reforma, stavba nových dálnic a obchvatů či daňové prázdniny pro rodiny, které čerpají rodičovský příspěvek nebo mají tři a více dětí.

Mezi to, co by si vláda mohla odškrtnout jako „splněno“, patří zrušení 75% slevy na jízdné pro studenty a seniory, které schválila v lednu. A blízko splnění je už také slib o konci EET.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…