Údajně ruské rakety v Polsku. Špičky NATO už jsou v akci

15.11.2022 23:04

Představitelé členských zemí NATO po explozích od raket v Polsku u hranic s Ukrajinou společně jednají o tom, jak v souvislosti s tímto „odstranit pochybnosti“. O situaci nyní jedná i polská vláda. Brzy je také na řadě schůzka ministrů obrany USA a Polska.

Údajně ruské rakety v Polsku. Špičky NATO už jsou v akci
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francouzský prezident, Emmanuel Macron

Agentura AP zveřejnila s odkazem na vysokého představitele amerických zpravodajských služeb, který chtěl zůstat v anonymitě, informaci, že dopad raket vyrobených v Rusku způsobil na polském území výbuchy v zemědělském závodě v příhraničním městě Przewodów, zemřeli při něm dva lidé. Informace, že na území Polska dopadly ruské rakety, jsou dosud nepotvrzeny.

„Francie v rámci NATO a svých britských, amerických a ‚zřejmě‘ polských spojenců pracuje na ‚odstranění pochybností‘ po explozích, ke kterým došlo v úterý v Polsku nedaleko ukrajinských hranic, dozvěděla se televize BFMTV z oficiálního zdroje,“ napsal francouzský deník Le Monde.

Americký ministr obrany Lloyd Austin má hovořit s polským ministrem obrany Mariuszem Błaszczakem, uvádí CNN s odkazem na evropského a amerického vojenského činitele.

Belgie důrazně odsuzuje úterní incident, který vedl k výbuchu na polském území, uvedl belgický premiér Alexander De Croo a dodal, že jeho země bude stát na straně Polska, uvedla agentura Reuters. „Všichni jsme součástí rodiny NATO,“ uvedl belgický premiér na twitteru.

Polský premiér Mateusz Morawiecki svolal v úterý večer kvůli „krizové situaci“ jednání bezpečnostní rady. Od devíti hodin večer má o dopadu ruských raket na polské území jednat celý polský vládní kabinet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…