Udání na odcházejícího policejního bosse: Pohřbil jste vyšetřování Janouška

10.05.2013 7:07

Patálie bývalého šéfa protikorupčních detektivů Tomáše Martince nekončí. Nejprve byl kvůli sporu s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou odvolán z čela finanční kriminálky a teď navíc musí čelit trestnímu oznámení. Týká se kauzy vlivného pražského podnikatele Romana Janouška.

Udání na odcházejícího policejního bosse: Pohřbil jste vyšetřování Janouška
Foto: Pavel Kozdera
Popisek: Plk. Tomáš Martinec, šéf ÚOKFK

Ten si podle deníku Právo společně se svou matkou zřídil ve Švýcarsku dva účty. V roce 2008 na nich švýcarští prokurátoři zablokovali prostředky kvůli podezření z praní špinavých peněz. O spolupráci a informace o samotném Janouškovi požádali českou policii. Zde se žádost dostala právě na ÚOKFK a zde se věci ujal tehdejší náměstek útvaru Tomáš Martinec.

Martinec podle policejních záznamů, které má Právo k dispozici, jednal se švýcarskými prokurátory, ovšem spolupráce nevedla k žádnému vyšetřování Janouškových aktivit v ČR. V dubnu 2009 Martinec vše uzavřel úředním záznamem, ve kterém zkonstatoval, že u lobbisty „nebyly zjištěny žádné skutečnosti, které by nasvědčovaly podezřelým finančním operacím“.

Následně už se policie Janouškovými penězi nezabývala. Nevyužila ani informace švýcarské prokuratury, které dostala k dispozici. V poslední době se o kauze opět začalo mluvit poté, co se rozhořel Martincův spor s Lenkou Bradáčovou, která si postěžovala, že na protikorupční policii byly některé kauzy zametány pod koberec.  

To podle deníku Právo vyburcovalo Václava Prokůpka, který se prezentuje jako mluvčí občanského sdružení Freedom House ČR. Ten na Martince podal trestní oznámení, ve kterém uvedl: „Mám za to, že uvedené informace, že ředitel ÚOKFK Tomáš Martinec blokoval vyšetřování jednoho z tzv. pražských kmotrů, jsou natolik závažné, že by se jimi měla GIBS důsledně zabývat a veřejnosti sdělit pravdu, jak to skutečně vše bylo.“

Martinec měl ve čtvrtek podle Práva vypnutý telefon a mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej informoval, že je na dovolené v zahraničí.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…