Udělá se reorganizace a Šlachta půjde pryč, mělo zaznít v esemeskách před čtyřmi lety

17.06.2016 13:24

Skutečnost, že s plánovanou reorganizací policie a sloučením dvou elitních útvarů odchází dlouholetý šéf ÚOOZ Robert Šlachta, nyní prověřují žalobci. A to z toho důvodu, zda za jeho pádem nestojí kmotři. Jejich plán na ovládnutí policie totiž zachytily odposlechy. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Udělá se reorganizace a Šlachta půjde pryč, mělo zaznít v esemeskách před čtyřmi lety
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

O tom, jak se zbavit Roberta Šlachty, si měli vyměnit esemesky tehdejší šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová, dnes Nečasová, a lobbista Ivo Rittig. Obsahem zprávy „Jak se zbavit Šlachty“ měl být plán na reorganizaci policie. „Udělá se reorganizace a Šlachta půjde pryč,“ zněla podle zdrojů MF Dnes zpráva. 

Olomoučtí státní zástupci tak nyní podle všeho míří na výslech policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho. Chtějí vědět, nakolik se tehdejší plán Rittigových lidí podobá současné policejní reformě. Ani jeden z mužů deníku nepotvrdil, zda se jich již žalobci dotazovali. 

Lobbisté v té době chtěli dosadit na klíčové a justiční posty loajální lidi. Kromě Rittiga policisté sledovali i politického podnikatele Romana Janouška, vlivného žalobce Libora Grygárka i někdejšího náměstka ministra vnitra Michala Moroze. Ti měli v roce 2012 mimo jiné řešit i post vrchního státního zástupce v Praze či prosazení vlastního člověka do čela protikorupční policie a šéfa odposlechů. 

Podle MF Dnes detektivové například při mapování kontaktů Michala Moroze zjistili, že má blízko jak k šéfovi bezpečnostní investiční skupiny Penta Petru Brychtovi, tak ke Stanislavu Horáčkovi z Policejního prezidia. 

Lidé u Janouška však řešili i závažnější věci, třeba odchod tehdejšího šéfa protikorupční policie Tomáše Martince. O místo měl zájem jak Ivo Rittig s Tomášem Hrdličkou, tak Janoušek. Rittig nazývá odposlechy zmanipulovanými. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…