Úder Dienstbierovi: Je to Američan, jak chce hájit české zájmy

09.01.2013 9:42

Několik dní před prezidentskými volbami se opět otevřelo téma dvojího občanství některých kandidátů. Otevřel jej senátor SPOZ Vladimír Dryml, který vzkázal kandidátu Jiřímu Dienstbierovi, že když se prezentuje jako kandidát levice, tak by měl levicovým voličům především vysvětlit svůj vztah k USA, jejichž má stále občanství.

Úder Dienstbierovi: Je to Američan, jak chce hájit české zájmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Senátor Vladimír Dryml, zvolený za ČSSD, ale nyní reprezentující SPOZ, se pozastavil nad chováním předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky před prezidentskou volbou. Dryml prý veřejně odsuzuje jeho rozhodnutí podpořit ve svém dopise prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera a očernit jeho soupeře Miloše Zemana, Jana Fischera a Karla Schwarzenberga.

Dryml si myslí, že pokud chce být Dienstbier skutečně levicovým kandidátem, jak jej Sobotka vykresluje, měl by především levicovým voličům a členům ČSSD říci, jak je to s jeho občanstvím a vztahem k USA. Jak Dryml píše, Dienstbier by měl „vysvětlit, jak by jako budoucí prezident hájil české zájmy se svým americkým občanstvím.“

Podobně se již v úterý rozepsal na serveru Britské listy Čestmír Kubát. Podle jeho názoru nesmí mít hlava státu dvojí občanství, které se dostává do rozporu s prezidentským slibem. Pokud takový člověk složí prezidentský slib, v němž slibuje věrnost České republice, jedná se podle něj o pohrdání Českou republikou, a možná dokonce o záměrné maření volby.

Proto je podle něj velmi pochybné, zda kandidát Jiří Dienstbier (stejně jako Karel Schwarzenberg) vůbec jsou způsobilí vykonávat prezidentský úřad. ČSSD pak vzkazuje, že mu velmi vadí její „neodpovědný a přezíravý vztah k české státnosti, který se mimo jiné projevuje tím, že podruhé za sebou posílá do prezidentských voleb kandidáta s dvojím státním občanstvím.“  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…