Udržet nezávislost ČT! Pekarová Adamová stanovila úkol pro naši demokracii

19.04.2020 11:11

Čínská skupina CITIC získala většinový podíl v mediální agentuře Médea, které doposud šéfoval podnikatel a moderátor Jaromír Soukup. Podstatné změny mediální magnát neočekává. Kdo však v souvislosti se zvětšením čínského podílu v jedné z nevětších českých mediálních společností bije na poplach, je poslankyně a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Nebezpečné…“ ohodnotila. Naši demokracii podle ní nyní čeká „zásadní úkol“, a to „udržet nezávislost České televize“.

Udržet nezávislost ČT! Pekarová Adamová stanovila úkol pro naši demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí
Čínská společnost Rainbow Wisdom Investment ze skupiny CITIC na konci března uplatnila opci, aby se mohla stát většinovým vlastníkem mediální agentury Médea podnikatele Jaromíra Soukupa. Dopis Soukupovi o uplatnění opce podle serveru podepsal za společnost Rainbow Wisdom Investment Jaroslav Tvrdík.

CITIC na základě této opce získala v agentuře Médea většinový podíl 57 procent. Čínská skupina dosud vlastnila třicet procent.

Naproti tomu se Číňané stahují ze Soukupových médií – tedy vydavatelství Empresa Media a TV Barrandov. CITIC nyní nesmí investovat do Soukupových televizních a printových médií.

Strach z této transakce vyjádřila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.  „Vstup čínského státního koncernu do agentury Médea považuju za nebezpečný a umocňuje to skutečnost, že mediální skupina MAFRA je pod vlivem Andreje Babiše a TV Nova koupila skupina PPF. Naši demokracii čeká zásadní úkol – udržet nezávislost České televize,“ píše v souvislosti se získáním většinového podílu čínskou skupinou CITIC v agentuře Médea na svém twitterovém účtu.

Momentálně obě strany dohody vyjednávají o novém složení představenstva, managementu a financování.

Soukup pro Forbes popsal, že změny v praktickém životě svých společností neočekává. „Pro život firmy to neznamená vůbec nic. Podepsané dohody jasně říkají, jak bude probíhat řízení firmy. V nich je napsáno, že předsedou představenstva zůstávám já a řízení Médey je i nadále moje kompetence. Smlouva je navíc postavená tak, že obě strany mají velmi jasně definované role, a neumožňuje ani jednomu bez souhlasu toho druhého v podstatě nic,“ uvedl.

Podle informací Forbesu pozice čínské skupiny nebude zcela dominantní, jelikož většinu z důležitých rozhodnutí musí schválit valná hromada akcionářů nikoli prostou většinou, ale 75 procenty hlasů. To znamená, že se obě strany na všem musí dohodnout.

Mediální agentura Médea funguje jako zprostředkovatel při zadávání reklamy mezi firmami a médii. Soukup ji převzal koncem 90. let a vybudoval z ní jednoho z největších hráčů na českém trhu. Inzerce v tisku se podle údajů Nielsen Admosphere pohybuje kolem 20 miliard korun ročně, objem reklamy v televizi loni přesáhl 57 miliard, na internetu zadavatelé za inzerci vydali 34 miliard korun.

Podle serveru Neovlivní.cz má klíčovou roli ve společnosti Rainbow Wisdom Investment také poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý, se kterým údajně má Jaromír Soukup napjaté vztahy. „Nejedlý a spol. se dlouhodobě snažili o ovládnutí agentury Médea, která dotuje chod prodělečné televize,“ tvrdí server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…