Uhl se zděsil: Přímá volba a neodvolatelnost prezidenta. Špatná kombinace

11.02.2012 10:15

Místo odstranění ústavní neodpovědnosti prezidenta, na které ČSSD trvala před rokem, dal sociálnědemokratický Senát nově přímo volenému prezidentovi do vínku faktickou neodvolatelnost. Podle Petra Uhla v deníku Právo tím druhá komora parlamentu prokázala svou zbytečnost a říká si o zrušení.

Uhl se zděsil: Přímá volba a neodvolatelnost prezidenta. Špatná kombinace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát Parlamentu České republiky

Tato neodvolatelnost je spolu se zavedením přímé volby prezidenta podle komentátora otevřením Pandořiny skřínky, před nímž varovali senátory i ústavní právníci.

„Občané nebudou jen vybírat prezidenta, ale využijí přímou volbu jako projev nespokojenosti a kritiky vůči současné politice,“ napsala Helena Hofmannová z pražské Právnické fakulty, jejíž analýzu pro senátory, jako i dalších právníků uveřejnily ParlamentníListy.cz jako první.

Voliči tak v rámci ztráty víry v demokracii mohou dát hlas tomu, kdo bude větším bičem na vládu a parlament. Zároveň Senát ani sněmovna nepřistoupily k tomu, že by nějakým způsobem pravomoci prezidenta zpřesnili.

Občané mohou zvolit prezidenta v návalu vzteku

Proto se Petr Uhl obává hrozby, že může dojít k pomalému přechodu k vládě ne-li pevné, tak alespoň pevnější ruky, neb si ji přeje hodně občanů. „Myslím, že sociální demokracie i Senát jako celek propásly příležitost a další část občanů se časem obrátí proti nim,“ uzavírá Petr Uhl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…