Úhlavním nepřítelem jemenské al-Káidy už nejsou USA. Jde o jinou zemi

30.01.2015 21:15

Jemenská odnož teroristické organizace al-Káidy už nepovažuje za svého hlavního nepřítele USA, ale Francii. Na dnes zveřejněném zvukovém záznamu to údajně uvedl Ibráhím Rubajš, ideologický vůdce al-Káidy na Arabském poloostrově (AQAP), která je podle AFP považována za vůbec nejnebezpečnější větev této organizace.

Úhlavním nepřítelem jemenské al-Káidy už nejsou USA. Jde o jinou zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podepisování kondolenční knihy před francouzkou ambasádou v Praze. Lidé tak vzdali poctu nesmyslným obětem teroristických útoků ve Francii

Rubajš na nahrávce zveřejněné na serveru YouTube dnes mimo jiné znovu vyzval k útokům proti nevěřícím na Západě.

AQAP se přihlásila - vedle organizace Islámský stát - k teroristickým útokům v Paříži z počátku tohoto měsíce, při nichž zahynulo 17 lidí. Později vyzvala muslimy k dalším atentátům "osamělých vlků".

Západní země se obávají nárůstu akceschopnosti AQAP kvůli novému chaosu, který v posledních týdnech ovládl Jemen. Šíitští povstalci, kteří usilují o větší zastoupení ve vládních institucích a o změny ústavy, kontrolují hlavní město. Po odstoupení prezidenta i premiéra je země bez vedení. Nepřehledná situace v zemi má prý už vliv i na možnosti amerických sil provádět v zemi protiteroristické operace.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…