Ukradli nám revoluci, vzdychají prý protestující z Majdanu. Ale my ten banditský systém stejně zničíme

25.10.2014 7:48

Petra Procházková v sobotních Lidových novinách píše o skepsi, jež panuje mezi těmi, kteří před rokem vyšli na kyjevský Majdan. V předvečer velmi důležitých voleb zní z úst kyjevských aktivistů: „Ukradli nám revoluci.“ Přesto jsou odhodláni zničit ten starý oligarchicko-banditský systém, který trvá i po nástupu Petro Porošenka do funkce prezidenta.

Ukradli nám revoluci,  vzdychají prý protestující z Majdanu. Ale my ten banditský systém stejně zničíme
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Klidný Kyjev

Lidé, kteří pohnuli dějinami na Majdanu, se podle novinářky cítí nepochopeni, ale nepolevují. „Ať už se do parlamentu naši lidé dostanou, nebo ne, my své dílo dokonáme. Zničíme tenhle prohnilý systém,“ slibují.

Petra Procházková vykresluje situaci na Ukrajině na příkladu bývalého byznysmena Georgije Tuka, který je vůdcem jednoho z nejslavnějších dobrovolnických hnutí na Ukrajině Národní týl. Jemu samotnému se prý podařilo shromáždit skoro 20 milionů hřiven, za které kupuje neprůstřelné vesty a tuny teplého prádla, ponožek i léků pro vojáky, kteří nyní čelí i nastávající zimě. Je přesvědčen, že to, co pro vojáky na východě země dělá, je důležitější, než vstoupit do politiky. Přesto se nechal přesvědčit a v těchto volbách kandiduje na poslance Nejvyšší rady Ukrajiny. Do voleb jde za hnutí Ukrajina – jedna krajina.

Jenže poněkud absurdní jsou zjištění sociologů. Ti se prý domnívají, že ti, co stáli u zrodu Majdanu, zůstanou zřejmě mimo parlament. Předpokládá se, že uspějí hlavní oponenti evropské orientace Ukrajiny – Silná Ukrajina a Opoziční blok. Budou tak reprezentovat spíše názory a přání ruskojazyčné části obyvatelstva z východu země.

Jejich ideoví oponenti se však nedomluvili. Nacionalistická strana Svoboda, Pravý sektor či Svépomoc se na koalici neshodly. „Kdybych do parlamentu prošel, tak se pokusíme s představiteli těchto stran udělat frakci,“ tvrdí Tuka.

Ve vysokých státních funkcích se vyměnily pouze tváře

Současný stav Tuku neuspokojuje. O úspěch ve volbách usiluje na 50 uskupení a 6000 kandidátů. Zkušená novinářka píše, že se v tuto chvíli jeví jako pravděpodobné, že se do Nejvyšší rady dostane nejméně sedm stran. Mezi nimi blok současného prezidenta Petro Porošenka a hned za ním by mohla skončit Národní fronta premiéra Arsenije Jaceňuka.

Jenže původní aktivisté z Majdanu s tím spokojeni nejsou. „Ve vysokých státních funkcích se vyměnily pouze tváře. Ale systém, ten starý oligarchicko-banditský systém, zůstal úplně stejný jako za Janukovyče,“ tvrdí Tuka.

On sám hodlá vstoupit do politiky jen na nezbytně dlouhou dobu, a proto se prý nebojí, že by se mohl podobat těm, které nyní kritizuje. „Protože já tam dlouho nebudu, když mě zvolí, půjdu do parlamentu jen proto, abych ho rozehnal, zničil stávající politický systém a pak odešel a udělal místo mladým, úplně novým lidem. Žádným plodům oligarchické monarchie, jako je Porošenko či Tymošenková… Nebo i Jaceňuk. Ale mladým vlastencům, kterým nekoluje v žilách sovětská krev,“ vysvětlil svůj postoj Tuka.

Porošenko si moc ponechal

Současný prezident Petro Porošenko prý zklamal. „Nikdo po něm nechtěl, aby hned vše změnil. Ale čekali jsme, že provede alespoň minimální reformy. Že začne ničit ten úchylný ruský systém, kdy vše – soudy, prokuratura i zákonodárná moc – závisí na jediném člověku. Na hlavě státu a monarchovi. Ale on si tu obrovskou moc ponechal," konstatuje.

Petra Procházková v dnešních LN zmiňuje názor sociologů, že lidé jsou Majdanem unaveni a hlavně se bojí války. Budou prý proto volit to, co znají a co podle nich nepovede k další revoluci nebo rozšíření bojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…