Ukrajina? O tu Putinovi nejde. V USA už vědí

17.01.2024 11:21

Brzy si připomeneme druhé výročí dne, kdy ruský prezident Vladimir Putin rozhodl o tom, že je třeba zdevastovat sousední Ukrajinu a poslal do této země svá invazní vojska. Oficiálně proto, aby Ukrajinu vyčistil od nacistů. A takřka 700 dní poté vysvětluje rozkaz k rozpoutání agrese úplně stejně. Podle analytiků washingtonského Institutu pro studium války pro Putina není konečným cílem zničení Ukrajiny. To je prý jen krok na cestě ke konečnému zničení NATO.

Ukrajina? O tu Putinovi nejde. V USA už vědí
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Zanedlouho svět prožije sedmistý den ruské agrese proti Ukrajině. Když ruský prezident Vladimir Putin nařídil ozbrojeným silám své země napadnout sousední Ukrajinu, vysvětloval to domnělou potřebou tento stát denacifikovat. A do teď hovoří stále stejně. 16. ledna Putin na jednání s představiteli obcí zopakoval svou tezi o šíření nacismu na Ukrajině a tvrdil, že „takoví lidé ... nemohou vyhrát“. Na Putinova slova upozornil washingtonský Institut pro studium války.

Putin také prohlásil, že pokud někdo blokuje jednání o míru, tak je to ukrajinská vláda v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským, která namísto konstruktivního jednání trvá na tom, že Rusové musejí opustit ukrajinské území, které obsadili silou. To je podle Putina požadavek naprosto nepřijatelný.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí

Při hodnocení skutečných cílů Vladimira Putina dospěli analytici ISW k závěru, že konečným cílem ruského prezidenta je nejprve oslabit a poté zničit NATO.  

„Putin nenapadl Ukrajinu v roce 2022, aby bránil Rusko před hrozbou ze strany NATO, ale spíše aby oslabil a nakonec zničil NATO – cíl, který stále sleduje. Kreml a s ním spříznění aktéři nedávno prosazovali informační operace a vedli taktiku hybridní války zaměřenou na destabilizaci NATO a nyní možná nastavují informační podmínky pro možné budoucí agresivní ruské akce proti zemím NATO a jejich sousedům,“ uvedl institut.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen uvedla, že Ukrajina potřebuje stabilní financování a dodávky zbraní v roce 2024 a další roky, aby mohla bránit a získat zpět své území, což naznačuje, že Evropa bude i nadále hrát stále aktivnější roli v podpoře Ukrajiny. „Ukrajina může vyhrát válku,“ uvedla předsedkyně EK na jednání Světového ekonomického fóra. Zdůraznila však, že Západ musí pomoct k posílení schopností Ukrajiny, aby v této válce skutečně zvítězit mohla. „Rusko ztratilo zhruba polovinu svých vojenských schopností,“ poznamenala Leyenová, která také připomněla, že Ukrajinci už získali zpět část území, kterou po startu rozsáhlé invaze Rusové okupovali.  

Server Ukrajinská pravda v této souvislosti upozornil, že ukrajinské ozbrojené síly za jediný den zničily 13 tanků a vyřadily z boje na 730 vojáků agresora. Za jediný den. Ukrajinci prý dokázali zničit již více než 6100 tanků, přes 11 300 obrněných vozidel a více než 8800 děl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Aha... Takže před pár dny, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 17.01.2024 12:01:08
nemělo Rusko ani zbraně, ani jídlo, ani naftu, prohrávali na všech místech a zoufale se bránili polními lopatkami. Teď už jsme chytřejší a víme, že nejde o nic menšího než o zničení NATO... Pozoruhodné... Tyhle analytiky bych nenechal analyzovat ani psí bobek.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…