Ukrajina? Šetříme ruské zločiny i české rabování, řekl policejní prezident

14.06.2022 8:45

Policejní prezident Martin Vondrášek prozradil, zda se po příchodu více než 350 tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny zvýšila kriminalita. Popsal také, že když už se Ukrajinci dohadují mezi sebou, častěji než Češi na sebe tahají nože. Došlo i na válečné zločiny na území Ukrajiny. Česká policie šetří např. použití zakázané munice ze strany Ruské federace. Ale také prověřuje jeden případ možného rabování, kterého se mohl dopustit český dobrovolník působící v řadách ukrajinské armády.

Ukrajina? Šetříme ruské zločiny i české rabování, řekl policejní prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Vondrášek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) před časem oznámil, že se Česko podílí na vyšetřování válečných zločinů Ruské federace spáchaných na území Ukrajiny. Momentálně probíhá sběr důkazů.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15393 lidí

„V jednom případu použití zakázané munice a nedovoleného vedení boje zahájila NCOZ 30. března úkony trestního řízení a spolupracuje na případu se zpravodajskými službami i armádou. Vše probíhá pod dozorem pražského vrchního státního zastupitelství,“ řekl policejní prezident Martin Vondrášek.

Ale vedle toho česká policie řeší také případ rabování. Toho se mohl dopustit český dobrovolník bojující na ukrajinské straně.

„Vím o jednom případu, který dokumentujeme, ve kterém se náš občan měl dopustit majetkové trestné činnosti v souvislosti s bojem na Ukrajině, ale nechci předbíhat, trestní řízení je neveřejné,“ uvedl Vondrášek. Čech však zatím nebyl obviněn. „Podle mých informací jsme ve fázi prověřování, tedy po zahájení úkonů trestního řízení,“ dodal.

V rozhovoru také prozradil, že navzdory příchodu více než 350 tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny se kriminalita v Česku prakticky nezvýšila. Statistiky tedy ukazují, že běženci české zákony ctí. Jen prý pijí trochu víc než Češi a pokud už se do sebe kvůli něčemu pustí, častěji než Češi vytahují nože.

„Zjistili jsme, že tam, kde je více Ukrajinců, jsou čas od času stížnosti na rušení nočního klidu, protože se tam asi trochu více pije, dále je častěji zastihneme při řízení pod vlivem alkoholu. Častěji také řešíme potyčky mezi skupinami Ukrajinců, kdy se například mezi sebou pobodali. To při tuzemských potyčkách není úplně běžné, asi tam je odlišná tolerance k životu a zdraví,“ řekl Vondrášek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…