Ukrajina doplní rezervy energetických surovin za miliardu USD

14.02.2015 19:50

Ukrajinská vláda vynaloží miliardu dolarů (přes 24 miliard Kč) na doplnění rezerv energetických surovin, zejména zemního plynu a topných olejů. Na schůzi vlády to dnes řekl premiér Arsenij Jaceňuk. Země podle předsedy vlády zdárně překonává nynější zimu a má předpoklady stabilizovat v příštím roce ekonomiku a zajistit hospodářský růst.

Ukrajina doplní rezervy energetických surovin za miliardu USD
Foto: ČT
Popisek: Ukrajinský expremiér Jaceňuk

Tři miliardy hřiven (téměř tři miliardy Kč) chce kabinet vynaložit na podporu uprchlíků, kteří opustili své domovy na východě země kvůli válce s proruskými radikály. Dalších 12,5 miliardy hřiven půjde na poskytování půjček a na vládní subvence.

Návrh změn státního rozpočtu vláda předloží parlamentu na jeho březnové schůzi. Příjmovou část rozpočtu chce vláda zvýšit o 22 miliard hřiven, oznámil Jaceňuk s tím, že jde o příjmy z výběru daně z přidané hodnoty. Vzhledem k propadu hodnoty národní měny bude zapotřebí zvýšit výdaje na obsluhu státního dluhu, konstatoval premiér.

Inflace podle Jaceňuka v současné době dosahuje hranice 26 procent. Kurz hřivny vůči dolaru se pohybuje kolem 25 hřiven za dolar, na černém trhu se podle ukrajinských médií dolar nakupuje za 33 až 35 hřiven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…