Ukrajina dostane novou zásilku zbraní z USA. A Rusku už prý došly íránské drony

09.12.2022 13:46

Ukrajina ze strany Spojených států obdrží další vojenskou pomoc zhruba za 275 milionů dolarů. Ruský vůdce Vladimir Putin prohlásil, že „Západ proměnil Ukrajinu v kolonii a ukrajinský lid používá jako potravu pro děla“. Ruské armádě po masivních raketových útocích mají podle informací docházet drony, které využívala k útokům na civilní a energetickou infrastrukturu na Ukrajině, mohutné exploze ohlásili Rusové v týdnu na letišti v okupovaném Berďansku na jihu Ukrajiny. Zatím není známo, jak velké škody na ruské straně vznikly a kolik lidí přišlo o život.

Ukrajina dostane novou zásilku zbraní z USA. A Rusku už prý došly íránské drony
Foto: Repro TV
Popisek: Putin vyhlašuje částečnou mobilizaci

Vojenská pomoc pro Ukrajinu ze strany Spojených států má obsahovat zajištění ochrany vzdušného prostoru a podporu snahy vytlačit ruské jednotky na jihu země. Součástí balíčku pomoci, jehož velikost se může ještě změnit, mají být rakety do raketometů HIMARS, munice pro děla ráže 155 m, terénní vozidla humvee a generátory na výrobu elektrické energie, informují Novinky s odkazem na agentury AP a Reuters, podle nichž by pomoc mohla být ohlášena oficiálně v pátek.

Ruský prezident pomoc Ukrajině mířící se Západu odsoudil. Podle jeho slov tím Západ sleduje udržení nadvlády nad Ukrajinou. „Západ ve skutečnosti přeměnil tuto zemi na kolonii a nyní cynicky používá ukrajinský lid jako potravu pro děla, jako beranidlo proti Rusku. Pokračuje v zásobování Ukrajiny zbraněmi a municí, posílá žoldáky, tlačí ji na sebevražednou cestu,“ řekl dnes Putin během videoprojevu k účastníkům setkání ministrů obrany členských zemí Šanghajské organizace pro spolupráci a Společenství nezávislých států (SNS).

Masivní útoky, které ruská armáda na Ukrajině podniká, výrazně tenčí jeho zásobu dronů, které mu Teherán dodal v letních měsících. Rusko se tak bude nyní snažit získat v Íránu další bezpilotní prostředky; myslí si to diplomaté, se kterými hovořila agentura APOD.

Podle nejmenovaného amerického představitele se však zvyšují obavy z toho, že se Rusko bude snažit získat v Íránu vedle bezpilotních prostředků také další zbraně. Jedná se například o rakety proti pozemním cílům, uvádí iROZHLAS.cz. Podle diplomata, který působí při OSN, se Írán chystá prodat Rusku stovky nových dronů a raket.

Koncem týdne došlo k útokům v Ruskem okupovaném pobřežním městě Berďansk na jihu Ukrajiny. Podle šéfky městské vojenské správy Viktorije Halicinové se na letecké základně ozvaly tři mohutné exploze, následované 15 menšími výbuchy. Na místě vypukl velký požár, vyjely k němu skoro všechny hasičské vozy, které jsou ve městě k dispozici, uvedl server Echo24.cz.

 

 

„Podle místních zpráv se okupantům něco pokazilo v blízkosti letiště, kde rozmístili vojenskou techniku a drony... Výbuchy slyšelo celé město, popsal na Telegramu proukrajinský starosta ze sousedního města Melitopol Ivan Fedorov.

Ruské síly obsadily Berďansk koncem února, několik dnů po začátku invaze na Ukrajinu. V posledních dnech došlo k několika útokům na ruská letiště, i velice vzdálená od frontové linie. Jaké jsou přesné škody či kolik lidí přišlo o život, jasné není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…