Ukrajina evakuuje tam, kde Rusové postupují. Lidem se ale nechce

14.09.2023 7:43

Rusové dál vyvíjejí tlak u Kupjansku a Ukrajinci přiznávají, že u tohoto východního města je situace velmi složitá. A zatímco tvrdé boje neutichají, svět řeší, co znamená schůzka severokorejského diktátora Kim Čong-una s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. profesor mezinárodních studií na Ewha Womans University v Soulu má za to, že schůzka obou vládců je zvláště provokativní. Z jednoho důvodu…

Ukrajina evakuuje tam, kde Rusové postupují. Lidem se ale nechce
Foto: archív autora
Popisek: vojenský dron

Válka na Ukrajině pokračuje, a zatímco Ukrajinci hlásí postup na jihu, u obce Robotyne, na severovýchodě, konkrétně u Kupjansku, zesilují tlak Rusové. Úřady nařídily evakuaci z 56 osad v Charkovské oblasti. Odešlo odtud přes 2300 lidí včetně 350 dětí. O nikoli první evakuaci Kupjansku informuje americká zpravodajská stanice CNN.

„Lidé se zdráhají odejít a vysvětlují, že toto je jejich dům, jejich pozemek, jejich domov. Spolupracujeme však s národní policií, abychom evakuovali co nejvíce lidí,“ oznámil Oleh Synjehubov, šéf vojenské správy Charkovské oblasti. Prozradil také, že ještě v neděli v regionu pobývalo na 12 tisíc lidí. Před válkou to bylo 57 tisíc.

Synjehubov konstatoval, že situace v oblasti Kupjansku zůstává složitá. Rusové prý posílají do pole nové útočné síly a Ukrajinci jsou prý občas nuceni ke strategickému stažení, přeskupení sil a následnému úderu na tyto ruské úderné jednotky.

Rusové také posílají na Ukrajinu další sebevražedné drony Šahíd. Ukrajinci podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) tvrdí, že Ukrajinci sestřelili 34 ze 45 poslaných dronů. Směřovaly především k přístavu Izmajl.

Vedle toho se Rusové snaží dostat pod kontrolu část skupiny wagnerovců, soukromé ruské armády dnes již zemřelého Jevgenije Prigožina působící v Sýrii.

Mezitím svět řeší otázku, co všechno přinese schůzka ruského vládce Vladimira Putina s jeho severokorejským protějškem, s diktátorem Kim Čong-unem. Setkali se na Dálném východě v ruském kosmodromu Vostočnyj.

„Vždy budu stát při Rusku,“ řekl Kim a pochválil Moskvu za to, že se „postavila proti hegemonickým silám“ na obranu své suverenity a bezpečnosti.

„Setkání na ruském východním kosmodromu je obzvláště provokativní, protože naznačuje, že Putin může nabídnout technologii vypouštění satelitů porušující sankce výměnou za severokorejskou munici, kterou by Moskva použila ve své nelegální válce na Ukrajině,“ řekl CNN Leif-Eric Easley, profesor mezinárodních studií na Ewha Womans University v Soulu.

Americké ministerstvo zahraničí ve středu uvedlo, že administrativa amerického prezidenta Joea Bidena „nebude váhat“ s uvalením dalších sankcí na Rusko a Severní Koreu, pokud uzavřou jakékoli nové zbrojní obchody.

Mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller vydal varování na brífinku v reakci na otázky ohledně setkání ruského prezidenta Vladimira Putina a severokorejského vůdce Kim Čong-una v Rusku.

„Už jsme podnikli řadu opatření, abychom sankcionovali subjekty, které zprostředkovávaly prodej zbraní mezi Severní Koreou a Ruskem, a nebudeme váhat s uložením dalších opatření, pokud to bude vhodné,“ řekl Miller. Na jeho slova upozornil server katarské televize Al-Džazíra.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak denně, minimálně 14 dní, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 14.09.2023 10:26:38
nám tu popisujete jak Ukrajinci pokračují úspěšně v bojích o jednu až dvě ty samé vesnice a najednou se evakuuje 52 vesnic, které asi v brzké době obsadí Rusové? Nejsou to ty pověstné Havlovi paradoxy??Neříkejte nám, že Ukrajinci nechtějí odejít kvůli majetku. Spíše chtějí zůstat, protože asi v Rusku vidí menší zlo než v Ukrajincích, mají s Ukrajinci své zkušenosti a věří i v lepší budoucnost jako součást Ruska. Nechtějí žít ve zničené, rozvrácené, zadlužené zemi, která se k nim od roku 2014 nechovala nejlépe. Američani jezdí po celém světě a shánějí náboje a zbraně pro Ukrajinu, Zelenský žebrá o zbraně kde se dá a má vadit, že se Rusko s někým dohodne o dodávkách nábojů pro něj. A ani to nevíme s jistotou. Třeba se sešli jen tak na pokec, protože věděli co způsobí v hlavách západních politiků. A nyní se královsky baví.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…