Ukrajina hlásí postup, Zelenskyj se chystá do USA. A europoslanci chtějí zatýkat Lukašenka

15.09.2023 11:11

Válka na Ukrajině pokračuje. Ukrajinci hlásí další útoky ruských dronů a Evropský parlament žádá, aby Mezinárodní trestní soud vydal vedle již existujícího zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina i zatykač na běloruského diktátora Alexandra Lukašenka, neboť Lukašenka považuje za spoluviníka ruské agrese proti Ukrajině. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v této situaci chystá na další cestu do USA.

Ukrajina hlásí postup, Zelenskyj se chystá do USA. A europoslanci chtějí zatýkat Lukašenka
Foto: archív autora
Popisek: vojenský dron

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskj se podruhé za dobu ruského vpádu na Ukrajinu chystá na návštěvu ke svému nejvýznamnějšímu spojenci – do Spojených států. Podle americké zpravodajské stanice CNN má k Zelenského cestě za oceán dojít příští týden. Jedno setkání by mohlo proběhnout na jednání Valného shromáždění OSN v New Yorku, kde mají oba státníci vystoupit veřejně. Poté se má Zelenskyj přesunout do D. C.

Zelenskyj plánuje využít osobního vystoupení na výroční schůzi, aby vyzval k větší podpoře Ukrajiny, která pokračuje v protiofenzivě proti Rusku. Kromě projevu ke shromáždění plánuje několik setkání s dalšími světovými vůdci v New Yorku. Mimo jiné prý plánuje např. setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

K setkáním dojde v situaci, kdy Ukrajinci stále hlásí postup jak v oblasti Bachmutu, tak v západním Záporoží, ve snaze pokračovat v cestě na Melitopol.

Server Ukrajinská pravda uvedl, že zdroj spojený s Bezpečnostní službou Ukrajiny (SBU) prohlásil, že SBU a ukrajinské námořnictvo provedly „unikátní speciální operaci“, při níž byl zničen ruský systém S-400 Triumf poblíž Jevpatorije. Ukrajinské síly údajně zasáhly radar a antény systému S-400 pomocí bezpilotních letounů a zasáhly odpalovací komplexy se dvěma řízenými střelami Neptun.

Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW), Rusové odpověděli další sérií útoků dronů. Ukrajinské letectvo oznámilo, že ruské síly vypustily 22 bezpilotních letounů ve směru na Mykolajivskou, Záporožskou, Dněpropetrovskou a Sumskou oblast a že ukrajinská protivzdušná obrana 17 z nich sestřelila. Ukrajinský ministr pro obce, území a rozvoj infrastruktury Oleksandr Kubrakov podle ISW uvedl, že ruské údery od 18. července do 12. září poškodily nebo částečně zničily 105 ukrajinských přístavních zařízení a že v důsledku toho se měsíční vývoz ukrajinského obilí snížil téměř o tři miliony tun.

Podle institutu Rusové napadají ukrajinskou přístavní infrastrukturu, aby zvýšili sázky v diplomatických snahách, aby se Ruská federace vrátila k obilné dohodě s Ukrajinou, Analytici ISW však mají za to, že Rusko se k dohodě spíše nevrátí, a naopak se ve světě pokusí prodat své obilí. Na úkor Ukrajiny.

Evropský parlament žádá, aby Mezinárodní trestní soud vydal vedle již existujícího zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina i zatykač na běloruského diktátora Alexandra Lukašenka, neboť Lukašenka považuje za spoluviníka ruské agrese proti Ukrajině.

„Evropský parlament přijal 13. září usnesení, v němž uznal běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za spoluviníka ruských zločinů spáchaných na Ukrajině a vyzval Mezinárodní trestní soud (ICC), aby na něj vydal zatykač. Evropský parlament v rezoluci uvedl, že Bělorusko je spoluviníkem války na Ukrajině a podílí se na deportaci ukrajinských dětí do Běloruska, Ruska a okupovaných oblastí Ukrajiny. ISW nadále vyhodnocuje, že Bělorusko je spoluviníkem války a podílí se na deportaci ukrajinských dětí. ISW rovněž vyhodnotil, že Bělorusko může Rusku usnadňovat schémata vyhýbání se sankcím. Ruský prezident Vladimir Putin a Lukašenko se setkají 15. září v ruském Soči. ISW se domnívá, že Bělorusko je spoluviníkem války na Ukrajině,“ uvedl institut.

V Rusku se v téže době začíná uvažovat o zákazu aplikace WhatsApp. Podle ISW se ruské státní úřady tímto uvažovaným krokem snaží posílit kontrolu nad informačním veřejným prostorem.

CNN upozornila, že Mezinárodní trestní tribunál otevřel kancelář přímo v Kyjevě, aby mohl efektivněji vyšetřovat ruské válečné zločiny spáchané na Ukrajině. „Při oznámení tohoto kroku v ukrajinském hlavním městě ve čtvrtek hlavní žalobce ICC Karim Khan uvedl, že válka byla pro soud okamžikem obrovské odpovědnosti, který vyžadoval vytrvalost a odolnost,“ uvedla CNN.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

CNN, "Ukrajinská pravda", ISW a zase CNN, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 15.09.2023 11:46:18
Lukašenko je prezident a zároveň diktátor ? Ukrové postupují a zároveň nepostupují ? Jak mohli Rusové zasáhnout 105 ukrajinských přístavních zařízení, když jejich údery jsou tak zoufale neúčinné ? Ukrové "údajně" zasáhli na Krymu prostředky ruské PVO a Rusové "odpověděli" další sérií neškodných útoků (o žádných škodách se nemluví) - jakou cenu má takový blábol ? Zelenáč se chystá za moře na kobereček a k další žebravé misi - tentokrát to rozjede přímo na Valném shromáždění OSN. Mezinárodní trestní tribunál má zakázku na "ruské válečné zločiny" a kancelář v Kyjevě - objektivita zaručena. Nabízí se otázka, zda tyto stereotypní kompiláty z pochybných zdrojů vytváří robot nebo živý autor.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…