Ukrajina prý možná už za měsíc ukončí vojenské operace na východě země

31.07.2014 14:27

Ukrajina počítá s tím, že do měsíce ukončí „aktivní fázi" své vojenské operace namířené proti proruským separatistům na východě Ukrajiny. Prohlásil to šéf generálního štábu ukrajinské armády Vyktor Muženko, jehož slova tlumočila dnes agentura AFP.

Ukrajina prý možná už za měsíc ukončí vojenské operace na východě země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

„Aktivní fáze bude ukončena v brzké budoucnosti... Pravděpodobně do měsíce," řekl Muženko v rozhovoru pro týdeník Novoje Vremja. Rozhovor s Muženkem se objeví v pátečním vydání týdeníku, výňatky z interview byly ale zveřejněny již dnes.

Ukrajina zahájila v polovině dubna „protiteroristickou operaci" proti proruským separatistům. Kyjev obviňuje Moskvu, že povstalce podporuje a financuje. Podle OSN si boje v oblasti vyžádaly již nejméně 1100 mrtvých.

Armáda obléhá bašty separatistů

V posledních dnech se ukrajinským vojákům podařilo znovu získat kontrolu nad několika strategickými obcemi na východě Ukrajiny. Armáda rovněž obléhá regionální metropole Doněck a Luhansk, které jsou baštami separatistů.

K vystupňování krize na východě Ukrajiny přispěl 17. července pád malajsijského letadla s 298 lidmi na palubě. Stroj byl podle dosavadních poznatků nejspíše sestřelen raketou země-vzduch, přičemž se kvůli tomu navzájem obviňují ukrajinská armáda a separatisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…