Ukrajina se hrozí ruské invaze, a mezitím v Moskvě...

03.12.2021 22:22

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov varuje před ruskou invazí. Podle něj země shromáždila u hranic 94 tisíc vojáků a v lednu může zahájit chystaný vpád na Ukrajinu. Moskva toto tvrzení odmítá. Píše to server Novinky.cz.

Ukrajina se hrozí ruské invaze, a mezitím v Moskvě...
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ukrajina

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov se ve svém tvrzení ohledně možné ruské invaze odvolává na tajné služby. Dle jeho slov totiž rozvědka analyzuje všechny scénáře, včetně toho nejhoršího. „Konstatuje, že pravděpodobnost rozsáhlé eskalace ze strany Ruska existuje,“ dodává Reznikov, že nejpravděpodobnějším termínem pro eskalaci je konec ledna.

Z Ruska však takovýto scénář odmítají. Podle zahraničněpolitického poradce Kremlu Jurije Ušakova k žádné eskalaci nedojde. Rusko dle jeho slov jen přesouvá vojska na svém území, na což má právo. Obdobně hovoří i například ruský prezident Vladimir Putin, jenž používá výraz cvičení. To však Ukrajince příliš neuklidňuje a obávají se možné otevřené války. 

Oproti tomu Moskva obviňuje Ukrajinu z toho, že se připravuje na zahájení ofenzívy na východě země. To popírá pro změnu Kyjev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…