Ukrajina se s Ruskem dohodla na dodávce humanitární pomoci

15.08.2014 10:26

Ukrajina dojednala s Ruskem podmínky distribuce humanitární pomoci, oznámilo v Kyjevě ukrajinské ministerstvo zahraničí. Veškerý náklad bude rozdělovat výhradně Červený kříž, celní odbavení a kontrolu nákladu na hranicích zajistí ukrajinská pohraniční služba. Rusko je podle Kyjeva odpovědné za bezpečný průjezd kolony povstaleckým územím.

Ukrajina se s Ruskem dohodla na dodávce humanitární pomoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Ukrajinští pohraničníci se dnes vydali za hranice do Ruska, aby zahájili kontrolu humanitárního nákladu, který chce ruská kolona převézt do Luhanska. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na mluvčího pohraniční hlídky. Konvoj 280 ruských vozidel parkuje asi osm kilometrů od ukrajinského hraničního přechodu Izvaryne. Posádky ruských kamazů strávily noc v provizorním stanovém táboře.

Podle mluvčího Andrije Demčenka se ukrajinští pohraničníci dostavili na ruskou stranu hranic ve velkém počtu a zahájili kontrolu nákladu. Ruské ministerstvo pro mimořádné situace, které v noci na úterý konvoj vypravilo, naložilo údajně do kamionů na dva tisíce tun potravin, balené vody, léků, zdravotnického materiálu a spacích pytlů.

Podrobnou prohlídku nákladu si ukrajinská strana kladla jako podmínku vstupu kolony na ukrajinské území. Podrobnosti převozu humanitárního nákladu dojednával ve čtvrtek v Kyjevě a v Moskvě vedoucí evropských a středoasijských operací Mezinárodního výboru Červeného kříže Laurent Corbaz.

Přechod, přes který má kolona projet, kontrolují povstalci

Konvoj měl původně vjet na ukrajinské území severněji, na jednom z přechodů v Charkovské oblasti. Když ale Kyjev trval na překládce nákladu na ukrajinská vozidla a nákladní auta Červeného kříže, ruská kolona změnila směr a zamířila na jih. Přejít hranice chce na přechodu Izvaryne, který už řadu týdnů kontrolují povstalci. Přítomnost ukrajinských pohraničníků na ruské straně hranic znamená, že museli projít povstaleckým územím.

Kdy se ruský konvoj na cestu do Luhansku vydá, není zatím jasné. Použít musí silnici spojující Izvaryne s Luhanskem, kterou v minulých dnech po těžkých bojích ovládly jednotky ukrajinské armády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …