Ukrajina v NATO? Proti jsou prý USA i Německo

06.04.2024 7:19

Ukrajinci jsou pod stále větším tlakem, Rusové se chystají k dalším úderům. Ale podle serveru Kyiv Independent dosáhli Ukrajinci nezanedbatelného úspěchu. Dronový útok prý tvrdě dopadl na důležitou ruskou základnu Engels, hluboko v ruském území, v Saratovské oblasti. Mezitím vychází najevo, že Ukrajina se do NATO hned tak nedostane. Spojené státy a Německo jsou proti.

Ukrajina v NATO? Proti jsou prý USA i Německo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letadlo, ilustrační foto

Zdroj, jenž si přál zůstat v anonymitě, protože podle serveru Kyiv Independent neměl povoleno hovořit s novináři, oznámil, že Ukrajinci zasáhli ruskou leteckou základnu Engels-2. Základnu, z níž startují stroje ostřelující raketami z velké dálky cíle na celé Ukrajině. Ozbrojené síly Ukrajiny údajně poškodily nebo zničily tři strategické bombardéry TU-95. Zraněno nebo zabito mělo být 7 lidí včetně pilotů.

Podle stejného zdroje byla 5. dubna vojenskou rozvědkou zaměřena další dvě letiště – jedno v Jejsku v Krasnodarském kraji, kde byly údajně zasaženy dva proudové letouny Su-25, a další u Kurska, kde však ještě v sobotu nad ránem není zřejmé, co vše útok přinesl, resp. co všechno mohl zničit. Ukrajinci se prý prostřednictvím útoků na ruská letiště snaží omezit ruské možnosti ke shazování klouzavých bomb, které decimovaly ukrajinskou obranu u Avdiivky a teď decimují i další úseky fronty.

Kyiv Independent napsal, že základna Engels-2 je domovem tří typů ruských strategických bombardérů – Tupolev Tu-95, Tupolev Tu-22 a Tupolev Tu-160; všechny pravidelně používané k odpalování raket na ukrajinská města. Tu-95 je starší ze tří typů letounů, letoun ze sovětské éry, který poprvé vzlétl v roce 1952. Původně se používal k nesení jaderných bomb, ale od té doby se vyvinul k odpalování řízených střel. Každé letadlo může nést 16 řízených střel.

„Byla použita inovativní taktika a vybavení, což bylo překvapením pro nepřátelské systémy elektronického boje a protivzdušné obrany,“ napsal k útoku server Kyiv Post s odvoláním na zdroj, který si taktéž přál zůstat skrytý. „Výsledky společné speciální operace jsou působivé: bylo zničeno nejméně šest ruských vojenských letadel a dalších osm bylo vážně poškozeno,“ doplnil server.

Vychází najevo, že Ukrajina se do NATO hned tak nedostane. Ukrajinská vicepremiérka Olha Stefanišynová oznámila, že na blížícím se summitu Aliance ve Washingtonu Ukrajina pozvání do největšího obranného společenství na světě neobdrží, protože USA a Německo se stále stavějí proti pozvání. A bez jednomyslného „ano“ bude Ukrajina stále jen čekat.

Informaci uveřejnil sever amerického prestižního deníku New York Times a následně ji převzal např. server Ukrajinská pravda. „Formát pozvánky navrhla sama Ukrajina jako právní záruku vstupu do NATO. Je na pořadu dne. Toto rozhodnutí podporují naprosto všichni spojenci kromě dvou,“ řekla vicepremiérka Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Banderovci, AZOV, zkorumpovaní ukrajinští zelení mužíčkové v NATO ? To by nám fakt pomohlo., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 06.04.2024 9:54:56

|  8 |  0

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…