Ukrajinci: Čekali jsme slabší odpor. Nebude to tak snadné

10.08.2023 7:47 | Monitoring

Válka na Ukrajině pokračuje a zdá se, že nezahálí ani Rusové, ani Ukrajinci. Ukrajinci se učí nepodceňovat nepřítele a Rusové vydali novou učebnici moderních dějin Ruska, ve které mimo jiné tvrdí, že lidská civilizace mohla skončit, kdyby Vladimir Putin nezahájil svou „zvláštní vojenskou operaci“ proti Ukrajině. Zdá se také, že se zhroutila dohoda soukromé armády wagnerovců s Putinem. Reportéři CNN se jako vůbec první novináři nechali dovézt do centra bojů na jihu Ukrajiny. K obci Robotyne. A ledacos tam zjistili…

Ukrajinci: Čekali jsme slabší odpor. Nebude to tak snadné
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

10. srpen je 533. dnem trvání ruského vpádu na Ukrajinu. Reportéři CNN se podle svých vlastních slov nechali jako vůbec první novináři dovézt do centra bojů na jižní frontě. K vesnici Robotyne. Tady se prý Ukrajinci učí nepodceňovat nepřítele. „Očekávali jsme tady slabší odpor,“ přiznal nejeden otevřeně.

„Nebude to tak snadné jako v Charkově. Tady byl nepřítel bohužel připraven. Všichni si měsíce povídali, že se sem přesuneme. Očekávali jsme menší odpor. Zatím se drží,“ prozradil velitel jednoho z tanků s volacím znakem lotos.

Zásadní roli tu prý hraje především vzdušná převaha Rusů.

„Ukrajinské letectvo je menší a NATO zatím nedodalo stíhačky F-16, což znamená, že hrozba ruského Su-35 nad hlavou často nutí zdejší vojáky zamířit do bunkrů. Život v podzemí je nervy drásající. Ruská raketa – nebo naváděná klouzavá bomba – může kdykoli zasáhnout, a podle jednoho ukrajinského vojáka vykazují určitou přesnost. Ukrajinští vojáci se neustále přemisťují a při každé příležitosti skrývají svá vozidla, aby zmařili ruské zaměřování,“ napsala CNN.

Zdravotníci tu prý mají plné ruce práce. Se zraněnými pracují v podzemním úkrytu, protože objekty na povrchu, v nichž pracovali dřív, Rusové srovnali se zemí. Jsou si prý vědomi toho, že jednou zemře každý. Někdo dnes, někdo zítra, někdo za 50 let. A tak když bomby padají až příliš blízko jejich působiště, prý se hystericky smějí.

Zdravotníci prý také zjistili, že Rusové nechávají zdravotníky dojít či dojet sanitkou ke zraněnému a teprve potom, když jsou všichni na místě, spustí nepřítel palbu. Z minometů, z kulometů i z dalších zbraní. A tak prý zdravotníci zraněné naloží a rychlostí až 180 km v hodině spěchají do relativního bezpečí podzemní ošetřovny.

Zaznívá však také, že Ukrajinci i přes tuhý odpor Rusů postupují. I na jižní frontě.

„Máme úspěch. Někdy větší, někdy menší. Záleží na tom, jak jsou (Rusové) opevnění,“ řekl Vitalij, tankista z 15. národní gardy. Ruské jednotky podle něj měly rok na to, aby se připravily. „Největším problémem je podcenění nepřítele,“ dodal.

Novináři sledovali při práci ukrajinský tank T-72, který v jednu chvíli vyjel z křoví, v rychlosti vypálil na nepřítele a co nejrychleji se stáhl. Projel přitom kolem zničených vozů Bradley a stárnoucích Humvee. Na strojích západní provenience si novináři všimli jisté drobnosti. Nebyli nejnovější a kvalitou nedosahují dnešních standardů Severoatlantické aliance. „Vozidlo Humvee, v němž se CNN nechala odvézt na frontu – a stala se tak prvním médiem, které se do této části ukrajinské protiofenzivy dostalo – mělo ojeté pneumatiky,“ uvedli novináři.

Přesto je prý morálka vojáků nasazených na tomto úseku fronty dobrá, protože vojáci přece jen postupují.

„Geolokační záběry zveřejněné 9. srpna naznačují, že ukrajinské síly postoupily severovýchodně od Robotyně v západní Záporožské oblasti, ale doba trvání a rozsah tohoto postupu jsou v současné době nejasné. Mluvčí ukrajinské Tavrijské operační a strategické skupiny sil Serhij Kuzmin 8. srpna uvedl, že ukrajinské síly dosáhly ruské první obranné linie v blíže nespecifikované oblasti na melitopolském nebo berďanském směru,“ napsal k situaci na frontě washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová oznámila, že Ukrajinci dál vyčerpávají nepřítele tak, jak to bylo v plánu a postupují podobně jako před několika měsíci v případě Chersonu.

Ale ani Rusové nezahálí. Podle BBC např. vydali novou učebnici moderních dějin Ruska od roku 1945 dodnes, ve které ospravedlňují ruský vpád na Ukrajinu. V učebnici se mimo jiné píše, že lidská civilizace mohla skončit, kdyby Vladimir Putin nezahájil svou „zvláštní vojenskou operaci“ proti Ukrajině.

Učebnici nazvanou „Dějiny Ruska, 1945 – počátek 21. století“ spoluvytvářel prezidentský poradce Vladimir Medinskij, bývalý ruský ministr kultury.

„Podle knihy je Ukrajina jen o málo víc než západní vynález vytvořený proti Rusku, a dokonce i ukrajinskou modrožlutou vlajku údajně vymysleli Rakušané, kteří chtěli Ukrajince přesvědčit, že jsou jiní než Rusové,“ upozornila BBC.

Mezitím přicházejí zprávy, že dohoda uzavřená mezi zakladatelem soukromé armády wagnerovců Jevgenijem Prigožinem na jedné straně a ruským prezidentem Vladimirem Putinem na druhé straně je zřejmě v troskách. Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) se wagnerovci stěhují z Běloruska zpět do Ruska. Snad proto, že běloruský diktátor Alexandr Lukašenko odmítl financovat jejich pobyt na svém území. Mohl očekávat, že dostane finanční příspěvek od Kremlu. A nedostal. Tak situaci hodnotí ISW.

Putin možná počítá s návratem wagnerovců do Ruska a on by tak mohl usnadnit jejich podřízení ruskému ministerstvu obrany nebo organizaci zcela rozpustit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

180 km/h by žádná sanitka na českých silnicích nepřežila., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOldwin , 10.08.2023 11:16:08
A to jsme v dopravě nejlepší slovy premiéra. Takže pokud je to pravda, musely to být vrtulníky, protože UA je v kvalitě dopravy až po nás.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …