Ukrajinci: U Soledaru se přeskupujeme. Nevěřte Rusům

12.01.2023 8:14

Co se děje v ukrajinském městě Soledar? Ukrajinská a ruská strana říkají každá něco jiného. Proč je toto městečko, kde před válkou žilo 10 tisíc lidí, důležité? A je skutečně tak důležité, nebo jde jen o symbol? Nabízí se několik odpovědí.

Ukrajinci: U Soledaru se přeskupujeme. Nevěřte Rusům
Foto: Repro Youtube
Popisek: Přeprava ruských tanků

Válka na Ukrajině pokračuje již 223. den. Rusové hlásí, že dosáhli úspěchu ve městě Soledar u Bachmutu v Doněcké oblasti. Situaci na tomto místě se věnuje i americká zpravodajská stanice CNN. Ta odpověděla na otázku, proč je město Soledar, kde před válkou žilo asi 10 tisíc lidí, pro obě strany tak důležité.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

„Pokud by ruské jednotky město skutečně dobyly, znamenalo by to první zisk Moskvy v Donbasu za několik měsíců - což by mohlo prezidentu Vladimiru Putinovi nabídnout vítanou zprávu po řadě porážek na bojišti od loňského léta. Význam Soledaru z vojenského hlediska je minimální. Jeho dobytí by však umožnilo ruským silám, a zejména žoldnéřské skupině Wagner, zaměřit se na nedaleký Bachmut, který je od léta cílem,“ napsala CNN.

CNN však také upozornila, že ani dobytí Soledaru nemusí znamenat, že se Rusům skutečně otevře cesta k útoku na Bachmut z jiné strany a k dalšímu postupu okupačních sil. Případné kompletní dobytí Soledaru by tak podle CNN pro ruskou armádu bylo především symbolickým úspěchem.

V krátkém rozhovoru pro CNN Serhij Čerevatij, mluvčí Východní skupiny ukrajinských ozbrojených sil, uvedl, že „boje tam probíhají. Ozbrojené síly Ukrajiny a další obranné síly se přeskupují".

Zprávu, že ruské síly kontrolují a obklíčily Soledar, označil podle CNN za „informační operaci“. Zakladatele soukromé armádní skupiny Wagnerovců Jevgenije Prigožina označil za „inscenátora“ fotografie, která tvrdila, že je na ní zachycen v místním solném dole. Prigožin v úterý pozdě večer prohlásil, že Wagnerovci mají město zcela pod kontrolou.

CNN upozornila, že Prigožinovy zprávy o dobytí Soledaru mohou být motivovány i snahou posílit svou pozici v kremelské mocenské skupině.

Čerevatij také prohlásil, že ukrajinská armáda dál zásobuje vojáky potravinami i vybavením a hledá cesty, jak zlepšit taktickou situaci ukrajinských obránců.

Hlasitý kritik ruského ministerstva obrany Igor Girkin, bývalý ministr obrany samozvané Doněcké lidové republiky, který o válečném úsilí bloguje na Telegramu, napsal, že ruská armáda sice dosáhla určitého úspěchu, ale ukrajinská obranná linie prozatím nebyla prolomena. Podle Girkina „ani pád celé opevněné linie Bachmut-Soledar-Siversk nepovede ke zhroucení frontu AFU (ukrajinské armády). V týlu mají hlavní opevnění v Donbasu - Slovjansk-Kramatorské opevnění.“ Právě tady podle Girkina Rusové musí dosáhnout úspěchu.

Ruská státní agentura TASS nabídla na situaci v Soledaru jiný pohled. Pohled experta z již zmíněné samozvané Doněcké lidové republiky Yana Gagina.

„Mezi ukrajinskými vojáky, které v Soledaru opustil režim (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského, je skutečně mnoho zraněných, nemocných a omrzlých. Pro tyto lidi je kapitulace jedinou možností, jak zůstat naživu a zachránit si zbytky zdraví. Ti, kteří se vzdali, dostanou lékařskou péči, jídlo a možnost kontaktovat své rodiny. Je mezi nimi mnoho mobilizovaných občanů Ukrajiny," řekl Gagin.

„Postoj k zajatcům opět ukazuje, že se od nich (ukrajinské strany - pozn. TASS) lišíme! Nemučíme a nezabíjíme nepřátelské vojáky, kteří složili zbraně, což je vlastní ukrajinské říši. A naši vojáci osvoboditelé nikdy nic takového nedělali,“ pokračoval.

Server katarské televize Al-Džazíra napsal, že Wagnerovci podle vlastního prohlášení nalezli tělo jednoho ze dvou pohřešovaných britských občanů. Jméno mrtvého neuvedla, ale uvedla, že u jeho těla byly nalezeny dokumenty patřící oběma Britům. Na fotografii zveřejněné spolu s prohlášením se objevily pasy se jmény Andrewa Bagshawa a Christophera Parryho, dvou pohřešovaných mužů. Skupina Wagner tvrdí, že Soledar byl „osvobozen“, asi 500 Ukrajinců prý bylo zabito.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…