Ukrajinci by se měli třást hrůzou. Analytik CNN rozebral Putinovy plány

27.07.2014 9:15

Bývalý zpravodajský důstojník amerického letectva a dnes hlavní vojenský analytik CNN Rick Francona se v názorové sekci internetového serveru této americké televize věnuje posledním událostem na rusko-ukrajinských hranicích. Dochází k názoru, že raketový systém Buk používají povstalci již mnoho týdnů a Putin možná plánuje invazi na východní Ukrajinu.

Ukrajinci by se měli třást hrůzou. Analytik CNN rozebral Putinovy plány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestující viní Rusko ze sestřelení malajsijského civilního letadla

„Dopisovatelka CNN Barbara Starr minulý týden informovala, že americké výzvědné služby mají poznatky o ostřelování ukrajinského území ruským dělostřelectvem. V záběrech jsme viděli úlomky zasažených objektů, které měla `na svědomí` 130 mm ruská polní děla M-46. Člověk se však musí ptát, proč by to Rusové dělali? Jednoduše proto, že chtějí prostřednictvím podpory separatistů připojit tuto část Ukrajiny k území Ruska," je přesvědčen Francona. 

Francona připomíná, že v oblasti, kde bylo sestřeleno civilní letadlo MH17, došlo k sestřelení i několika dalších ukrajinských letadel. „Konkrétně mám na mysli ukrajinské vojenské letadlo Antonov An-26, které onoho nešťastného 14. června letělo ve výšce přibližně 7000 metrů. Objekt letící v takové výšce nemohli separatisté sestřelit klasickými systémy MANPADS. Už tehdy museli používat protivzdušný raketový systém SA-11, kterému se rovněž říká Buk," má Francona jasno. 

Několik posledních týdnů před pádem letadla MH17 muselo být podle Francony jasné, že separatisté systém Buk mají ve svém arzenálu. „Jinak by nebyli schopni úspěšně čelit ukrajinským leteckým úderům. Ve středu byla sestřelena další dvě ukrajinská vojenská letadla SU-25, která v tu chvíli letěla ve výšce asi 5000 metrů. Tedy nad hranicí, kde je schopen operovat systém MANPADS. I z těchto informací je tedy zřejmé, že k jejich sestřelení byl opět použit systém Buk," dokládá Francona své přesvědčení na dalším konkrétním případu. 

Rusové prý stáhli systém Buk zpět na své území

„Ukrajinci to samozřejmě také tuší a navíc informují, že raketa byla vystřelena z ruského území. Rakety Buk jsou schopné zacílit do takové výšky a nedělá jim potíže ani uletět desítky kilometrů, které musely překonat z ruského na ukrajinské území. Z výše zmíněných postřehů je mně, ale i všem dalším pozorovatelům jasné, že Rusové stáhli protivzdušný systém Buk zpět na své území," odkrývá Francona kroky ruské strany. 

Důkazy o ostřelování ukrajinského území přímo z Ruska představuje podle analytika Francony mezník v celém konfliktu. „Protože poskytování finanční podpory, výcviku a dodávek zbraní je všeobecně považováno za běžně využívanou metodou, jak prosadit cíle na území cizího státu. Ostatně my Američané jsme to dělali v Afghánistánu zcela běžně. Ovšem palba dělostřeleckými náboji na území suverénního státu, to už je silná káva. Jde o válečný akt a zároveň to dokazuje, jak moc Rusům záleží na úspěchu separatistů a jak moc na něj při dosažení svých zahraničně-politických cílů spoléhají," míní Francona. 

Ruský prezident Vladimir Putin je podle Francony přesvědčen, že separatisté mu pomohou ovládnout východní Ukrajinu bez přímé ruské invaze. „To, že při dosažení svých cílů neváhal vydat rozkaz ke střelbě z vlastního území, dokazuje vážnost situace. V pátek se objevily další informace potvrzující ostřelování ukrajinského území přímo z Ruska. Protože až doposud šlo, alespoň oficiálně, pouze o vnitřní nepokoje mezi ukrajinskou vládou a ukrajinskými separatisty," pokračuje Francona. 

Obě znepřátelené strany podle názoru Francony nyní kalkulují, jaké by měly být jejich další kroky. „Rusko má při hranicích s Ukrajinou připraveno 15 000 vojáků k okamžité bojové akci. Z jejich pohledu je ochrana proruských separatistů logickým poskytnutím ochrany etnickým Rusům, kteří se cítí být především Rusy a k Ukrajině je fakticky nevážou žádné občanské závazky," objasňuje uvažování Ruska analytik. 

„Ukrajina však ostřelování svého území stejně tak logicky vnímá jako bezprecedentní vměšování do svých vnitřních záležitostí. Rusové tedy zdánlivě odkryli karty a vše je mnohem jasnější. Přesto se musí mít Ukrajinci na pozoru, aby svým příštím rozhodnutím pouze nenahráli sofistikovanému Putinovu plánu. Jeho součástí může bezpochyby být vojenský zásah na `ochranu ruských státních příslušníků` na východě země. Pokud se vám zdá tato teorie přitažená za vlasy, potom byste si měli vzpomenout na Krym," uzavírá Francona své hodnocení rusko-ukrajinského konfliktu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …