Ukrajinci hlásí pátého zastřeleného ruského generála. To nebylo ani za druhé světové, tvrdí znalci

19.03.2022 20:14

Ukrajina tvrdí, že se jí podařilo od začátku ruského vpádu zneškodnit již pátého generála ruské armády – velitele 8. gardové kombinované armády Jižního vojenského okruhu ruské armády generálporučíka Andreje Mordvičeva. Z Kyjeva po oznámení dalšího zabitého generála zaznívají připomínky, že takové ztráty ve velení během pouhých tří týdnů neměl ani Sovětský svaz za druhé světové války.

Ukrajinci hlásí pátého zastřeleného ruského generála. To nebylo ani za druhé světové, tvrdí znalci
Foto: Repro Twitter
Popisek: Válka na Ukrajině

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí
O zneškodnění generálporučíka Andreje Mordvičeva, velitele 8. gardové kombinované armády Jižního vojenského okruhu ruské armády, informoval oficiální účet generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny.

Podle ukrajinské agentury Unian byl Mordvičev zlikvidován během dělostřelecké palby u města Černobajevka na jihu Ukrajiny. Jak ovšem podotýká server BBC, informaci zatím nejde nezávisle ověřit. Za ukrajinskou stranu však o zabití ruského generála potvrdil i poradce ukrajinského ministerstva vnitra Vadym Denysenko.

Pokud se zneškodnění v pořadí již pátého ruského generála potvrdí, pak by Rusko během tří týdnů války podle serveru Unian i Denysenka ztratilo takový počet důstojníků, který za podobnou dobu neměl na rozlehlé válečné frontě ani Sovětský svaz za druhé světové války.

Kromě Mordvičeva byl podle Ukrajinců hned v prvních dnech války zlikvidován 26. února u Gostomelu generálmajor Magomed Tušajev, jeden z vrchních velitelů čečenských sil jednotek Ramzana Kadyrova. 7. března padl u Charkova ruský generálmajor Vitalij Gerasimov, 11. března velitel 29. armády Východního vojenského okruhu Ruské federace generálmajor Andrej Kolesnikov a 15. března byl zlikvidován velitel elitní 150. motostřelecké divize generálmajor Oleg Mityaev při útoku na Mariupol.

Podle ukrajinského generálního štábu již Rusko přišlo o 466 tanků, 1470 bojových obrněných vozidel, 213 dělostřeleckých systémů, 115 helikoptér, 95 letadel, 44 prostředků protivzdušné obrany, 914 vozidel a o 14.400 vojáků. Rusko se své ztráty snaží nekomentovat či tak činí s velkou prodlevou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…