Ukrajinci mají vyšší podporu než Češi v hmotné nouzi, prozradila vědkyně z Akademie věd

02.04.2022 20:22

S příchodem uprchlíků vzniká dvojkolejný systém, upozorňuje v rozhovoru pro Rozhlas Plus sociální antropoložka Lucie Trlifajová ze Sociologického ústavu Akademie věd. Lidé z Ukrajiny mají nárok na vyšší podporu než člověk v hmotné nouzi. Přesto podle ní pomoc Ukrajincům není příliš štědrá.

Ukrajinci mají vyšší podporu než Češi v hmotné nouzi, prozradila vědkyně z Akademie věd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Pražským asistenčním centrem pro ukrajinské uprchlíky(KACPU)

Sociální antropoložka Lucie Trlifajová ze Sociologického ústavu Akademie věd popsala, jak negativní vývoj v ekonomice ovlivňuje společnost: „Můžeme sledovat dva dlouhodobé procesy – růst cen nemovitostí a počtu pracujících lidí, kteří obtížně pokrývají náklady na život.“

Upozorňuje, že pro stále větší skupinu občanů se stává nedostupným vlastnické bydlení, ke kterému chybí alternativy, a to vede k rozevírání nůžek podle majetku – mezi lidmi, kteří vlastní, nebo nevlastní nemovitost.

  • Původní zdroj ZDE

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí
Je toho názoru, že v Česku je příliš osekaný sociální systém s nízkou legitimitou „Ukázalo se to už v době covidu, kdy čerpání dávek skoro nestoupalo a vytvářeli jsme paralelní systém.“

Důležité je podle ní nyní nastavit sociální systém tak, aby skutečně nabízel ochranu lidem, kteří se dostanou do ohrožené situace: „Pomoc by přitom neměla jít na podporu úzkého segmentu obyvatel, ale na poměrně širokou skupinu,“ dodává Trlifajová.

Varuje především před dlouhodobým pocitem, že stát nepomáhá těm, kteří podporu potřebují. „S příchodem ukrajinských uprchlíků navíc vzniká dvojkolejný systém, kdy lidé z Ukrajiny mohou, pokud bydlí zadarmo, dostat de facto vyšší podporu než člověk v hmotné nouzi.

„Nemyslím si, že podpora pro Ukrajince je příliš štědrá, ale ilustruji tím to, jak moc jsme u nás osekali sociální systém,“ uzavírá Trlifajová.

Stát vyčlenil 300 milionů korun na dotace obcím a neziskovému sektoru na integrační programy pro uprchlíky z Ukrajiny, například na výuku češtiny a na začleňování běženců do komunitního života.

Česko od zahájení ruské invaze vydalo zvláštní víza zhruba 249.000 Ukrajinců. Strategie bude podle vlády pracovat s počtem čtvrt milionu lidí, bude ale popisovat i varianty pro 500.000 a pro milion běženců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…