Ukrajinci, mohlo by se stát, že vás USA přenechají k řešení Evropě, postrašil Kyjev diplomat USA

20.04.2016 13:47

„Z pozice experta na danou problematiku je pro mě velmi těžké si představit, že by byly minské dohody dodrženy. Stačí se podívat na pozici Ruska; je zcela zřejmé, že o jejich realizaci nestojí. Rusové stojí spíše o zachování konfliktu v Donbase v jeho aktuální podobě,“ vyjádřil svou názor bývalý velvyslanec Spojených států na Ukrajině Steven Pifer.

Ukrajinci, mohlo by se stát, že vás USA přenechají k řešení Evropě, postrašil Kyjev diplomat USA
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

V interview pro ukrajinský server Liga.net bývalý velvyslanec Spojených států na Ukrajině Steven Pifer promluvil o současné podobě vztahů mezi USA a Ukrajinou a o aktuální situaci na východě Ukrajiny. Mimo jiné zmínil, že Ukrajina bude pro Washington zajímavým partnerem bez ohledu na to, kdo se v roce 2017 usadí do Bílého domu.

O ruské pozici vůči Ukrajině a krizi v ní probíhající prohlásil, že „Rusko stojí o to, udržovat konflikt na Ukrajině zamražený v aktuální podobě, aby si nad Kyjevem udrželo určitý stupeň vlivu“. Podle jeho slov dokonce i lídři takzvaných „národních republik“ na Donbase a v Luhansku mluví o tom, že ještě nejsou připraveni k obnovení politické suverenity Ukrajiny. Současně přiznal, že nedodržování minských dohod může vyplývat i z jejich nedostatků. „Na příklad Minsk-2 neustanovil pořadí, ve kterém by měly být jednotlivé body vyplněny,“ zmínil.

„Myslím si, že Rusko v současné době využívá možnosti zvyšování, nebo naopak snižování tlaku vyvíjeného na Ukrajinu využívajíc vojenských instrumentů, které má na Donbase k dispozici. Cílem Ruska je ukrajinské vládě co nejvíce ztížit její práci v oblasti provedení reforem potřebných k opětnému navázání spolupráce s Evropskou unií,“ zmínil bývalý politik. Limit ruské politiky vidí v tom, že se přes všechna svá prohlášení obává uvalení dalších sankcí.

Pifer rovněž zmínil, že za aktuálních podmínek se nedá očekávat, že by se americká administrativa uchýlila k vyzbrojení Ukrajiny. „Přestože s prezidentem Obamou v tomto bodě nesouhlasím – myslím, že postupuje příliš opatrně – musím přiznat, že jeho myšlenkové pochody v této otázce chápu,“ zmínil bývalý velvyslanec.

Pifer také vyjádřil svou obavu z toho, že pokud se Ukrajina ze své složité situace rychle nedostane, je možné, že lidé na Západě začnou potencionální partnerství zpochybňovat. „Nyní máte novou vládu a bylo by velmi dobré, kdyby dokázala rychle implementovat potřebné reformy. Pokud se toto ovšem nestane – v určitém momentu se lidé na Západě začnou ptát – může vůbec tato země někdy vyřešit svoje problémy?“ sdělil novinářům.

Obama postupuje až příliš opatrně

Ohledně americké politiky vůči Ukrajině má Pifer určité pochybnosti. „Domnívám se, že by Washington mohl udělat v této otázce více, zejména ve vojenské sféře by mohl Ukrajinu více podpořit. Věřím, že v současné situaci by zásobování Ukrajiny lehkými zbraněmi ze strany USA dávalo smysl, jelikož by to zvýšilo šance ukrajinské armády na odražení dalších útoků ze strany ruských vojsk,“ výjadřil svůj názor.

Pifer se vyjádřil i k prezidentským volbám v USA a k pravděpodobnému přístupu nového prezidenta či prezidentky k Ukrajině. Podle jeho mínění vše závisí na tom, jak rychle dokáže současná ukrajinská vláda zavést nutné reformy. „Jestli bude Ukrajina ponořena v politické krizi, je možné, že nová prezidentská administrativa prostě přenechá řešení ukrajinské otázky Evropě. V opačném případě si myslím, že by u kteréhokoli z kandidátů zájem o spolupráci s Ukrajinou byl,“ zmínil v závěru rozhovoru bývalý diplomat.

Velvyslankyně USA v OSN Samantha Powerová vysvětlila, že důvodem, proč USA již nedodávají Ukrajině smrtící zbraně jsou obavy, že další dodávky by mohly rozproudit konflikt a ublížit mnoha lidem.

„Dali jsme jim mnoho nesmrtících zbraní, včetně zhruba tří miliard dolarů na půjčkách a jinou formou finanční pomoci,“ řekla Powerová a dodala, že navíc bojují proti korupci a reformují soudní systém, výsledky však ukáže pouze čas. 

Podle Powerové je Krym součástí nezávislé Ukrajiny a okupace Kremlem jen ohrožuje lidská práva tamních náboženských a etnických skupin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…