Ukrajinci požadují, aby v Praze nesměla vystoupit klavíristka Lysycja. Fandí prý Putinovi a je plná nenávisti

29.05.2018 16:54

Ukrajinská klavíristka Valentyna Lysycja se nijak netají tím, co si myslí. Vládu v ukrajinském Kyjevě označuje za vládu nacistickou, na což si Ukrajina opakovaně stěžuje. Teď by Valentyna Lysycja měla vystoupit v Praze a kyjevská vláda žádá, aby bylo hudebnici vystoupení znemožněno, aby nemohla šířit ruskou nenávist vůči Ukrajině. O sporu ukrajinské umělkyně s její vlastní vládou informuje české čtenáře server Aktuálně.cz.

Ukrajinci požadují, aby v Praze nesměla vystoupit klavíristka Lysycja. Fandí prý Putinovi a je plná nenávisti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

Ukrajinská pianistka Valentyna Lysycja svým krajanům dělá na jedné straně radost svou hudební virtuozitou. Za jiných okolností by se možná také dalo říci, že hudebnice, dnes žijící v USA, šíří po světě dobré jméno Ukrajiny. Jenže u této pianistky to neplatí. Valentyna Lysycja o své vládě naopak tvrdí, že je to vláda nacistická. Kabinet v Kyjevě se brání, že klavíristka jen šíří ruskou propagandu. Ukrajinští ministři by jí v tom rádi zabránili.

Žádají proto Prahu, aby hudebnici nedovolila vystoupit na fetivalu Dvořákova Praha v září tohoto roku.

„Umění vcelku není jen o samotném umění, ale také o lidech, již ho tvoří. Příspěvky Valentyny Lysycji na sociálních sítích nejenže nejsou pravdivé a jsou dezinformující, ale jsou plné nenávisti a agrese vůči Ukrajincům, jde o systematické rozdmýchávání mezietnické nenávisti,“ sdělil ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. Ukrajinci žijící v Česku mu vesměs dávají za pravdu.

Klavíristka po anexi Krymu koncertovala v několika ukrajinských městech postižených válkou mezi ukrajinskými separatisty podporovanými Ruskem a centrální vládou v Kyjevě. Při té příležitosti ruským médiím sdělovala, že lidé z válečných oblastí jsou velmi vděční za pomoc Kremlu.

„Rudolfinum je natolik slavná a renomovaná instituce, že koncert pianistky, která se diskreditovala ve světě jako jedna z mluvčích ruské propagandy a podporovatelka ruské agrese proti Ukrajině, se zdá být, podle mého názoru, hodně pod úroveň největší české hudební scény a určitě neprospěje její autoritě,“ dodal Perebyjnis.

Zdá se však, že pořadatelé ukrajinské prosby nevyslyší a klavíristku stejně nechají vystoupit. Neobávají se totiž, že by mohla nastat nějaká opravdu kontroverzní situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …