Ukrajincům zbývá 30 až 45 bojových dnů a pak... V USA vše bedlivě sledují

10.09.2023 9:39

Ukrajinské ministerstvo zahraničí se velmi hněvá na lídry zemí G20, kteří se sešli k jednání v indickém Dillí. Ukrajinskému ministerstvu zahraničí se nelíbí, jak byla formulována pasáž o ruském vpádu na Ukrajinu. Mezitím Ukrajinci dávají najevo, že budou dál útočit na ruské strategické objekty, a to i v hloubi ruského území. I za pomoci agentů pohybujících se po Rusku. Předseda sboru náčelníků štábů USA Mark Milley ale varuje, že Ukrajincům tikají hodiny a jednoho dne bude jejich operacím konec.

Ukrajincům zbývá 30 až 45 bojových dnů a pak... V USA vše bedlivě sledují
Foto: z internetu
Popisek: zisky ukrajinské protiofenzivy

Ukrajinci nejsou ani co by se za nehet vešlo spokojeni s tím, jak lídři zemí G20, kteří se sešli v Indii, formulovali závěrečné prohlášení v sekci vztahující se k válce na Ukrajině.

„Všechny státy jsou vázány Chartou OSN a musí se zdržet hrozeb nebo aktivním použitím síly za účelem získat území za cenu narušení územní svrchovanosti, celistvosti nebo politické nezávislosti jiného státu,“ stojí v deklaraci přijaté státy G20, mezi které se teď už počítá i Africká unie, která tak dostává prostor promlouvat ke globálním problémům. Anglicky mluvící čtenáře o průběhu summitu informoval mezi jinými i server britského listu The Guardian.

„Je jasné, že účast ukrajinské strany by účastníkům umožnila lépe porozumět situaci,“ napsal na facebooku mluvčí ministerstva zahraničí Ukrajiny Oleg Nikolenko.

Západní země prosazovaly důrazné odsouzení Ruska, zatímco Rusko zablokovalo kompromis, který byl „jinak přijatelný pro všechny ostatní“, řekl agentuře Reuters diplomat EU.

Mezitím v Simferopolu na poloostrově Krym opět hoří. Rusové však tvrdí, že s tímto požárem nemají Ukrajinci vůbec nic společného. „Ukrajinská propaganda se snaží proměnit jakýkoli požár v Simferopolu ve ‚vítězství‘,“ napsal na síti Telegram Oleg Krjučkov, poradce šéfa regionální správy dosazeného Ruskem. „To nebude fungovat,“ dodal.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) napsal, že pokud Ukrajinci tvrdí, že postupují, tak dostupné údaje z oblasti jižně pod Bachmutem a v západní části Záporožské oblasti jim dávají za pravdu. Ukrajinci navíc dávají najevo, že budou dál útočit na ruské strategické objekty, a to i v hloubi ruského území. I za pomoci agentů pohybujících se po Rusku.

„Mluvčí hlavního ukrajinského Ředitelství vojenské rozvědky (GUR) Vadym Skibitskyj znovu zdůraznil právo Ukrajiny zaměřit se na kritické ruské strategické a vojenské objekty v týlových oblastech. Skibitskyj 8. září prohlásil, že Ukrajina identifikuje a útočí na nejkritičtější ruské objekty v ruských týlových oblastech pomocí dronů, raket a agentů na ruském území. Skibitskyj zdůraznil, že ukrajinské síly se zaměřují na vojenská zařízení a objekty vojensko-průmyslového komplexu, které pomáhají s výrobou raket, a na logistickou podporou. Skibitskyj uvedl, že Ukrajina cílí na tyto objekty, aby degradovala ruský útočný potenciál a dosáhla ‚dominového efektu‘, kdy zničení jednoho objektu přinutí ostatní závislé podniky zastavit výrobu,“ napsal americký institut.

Ale je tu problém. Předseda sboru náčelníků štábů USA Mark Milley v rozhovoru pro BBC uvedl, že v tuto chvíli boje pokračují a Ukrajinci postupují, byť i podle Milleyho postupuje ofenziva pomaleji, než se čekalo. „Ještě zbývá rozumné množství času, pravděpodobně zbývá asi 30 až 45 dní bojového počasí, takže Ukrajinci neskončili. Nedokončili bitvy, nedokončili bojovou část toho, čeho se snaží dosáhnout,“ upozornil. „Na samém začátku tohoto konfliktu jsem řekl, že to bude dlouhé, pomalé, těžké a bude to produkovat velké množství obětí, a to je přesně ono,“ pokračoval Milley.

Zároveň Milley oznámil, že zanedlouho odejde do důchodu a rozhodně se nechystá vstupovat do politiky. Raději prý bude usilovat o pozici toho nejlepšího dědečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vše skončí , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 10.09.2023 13:30:31
okamžikem, kdy začne Zelenskyj místo vděku vyhrožovat. Už teď vyjadřuje svou nevoli k rozhodnutím států, které ho doposud krmili. Miliardy na jeho kontě a kokain z něj udělali egoistického a nebezpečného člověka. Ve chvíli, kdy se pustí do USA bude zřejmě odstraněn CIA.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …