Ukrajině a Rusku nabízíme prostor pro jednání, vzkazuje Zeman. Ale nebude to zadarmo

25.04.2014 13:38

Prezident Miloš Zeman pronesl několik slov po jednání tzv. Východního partnerství. Ocenil, že na setkání dorazila např. prezidentka Litvy nebo prezident Rakouska. Summit se ale věnoval především čtyřem zásadním bodům. Česká republika by se podle jeho názoru mohla stát mediátorem ukrajinsko-ruských jednání.

Ukrajině a Rusku nabízíme prostor pro jednání, vzkazuje Zeman. Ale nebude to zadarmo
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Zeman také zdůraznil potřebu zákona o prokázání původu příjmů a majetku politiků

„V prvním bodě jsme konstatovali, že program Východního partnerství pokročil. Zvlášť výrazného pokroku bylo dosaženo v oblasti vízové facilitace, tedy snadnějšího pohybu osob mezi zeměmi,“ uvedl Zeman.

Česko jako mediátor

Ve druhém bodě Zeman a další politici doporučili Ruské federaci, aby stáhla svá vojska z hranic Ukrajiny a umožnila tím zklidnit situaci. Zároveň ale ve třetím bodě doporučili Ukrajině větší decentralizaci a vyjádřili naději, že nové volby vnesou do celé situace více světla. Samozřejmě s tím, že půjde o volby svobodné a bez vnějšího vměšování. Komisař pro rozšíření Štefan Füle k tomu dodal, že partnerské země jsou zvány ke konzultacím, na kterých bude vysvětleno, jaký dopad by pro tu či onu zemi mělo podepsání asociačních dohod s EU. Stejně tak by mělo být jasné, co není cílem těchto dohod.

Ve čtvrtém bodě Zeman nabídl prostor pro jednání ruské a ukrajinské strany, kde by Česká republika byla jakýmsi moderátorem. Je to však podmíněno tím, že obě země budou mít o tato jednání zájem. 

Český prezident také prozradil, že se chystá na cestu do Francie a Číny, zatím ale není přesně jasné, kdy pojede do Ruska. Pokud dojde k deeskalaci napětí, stane se tak pravděpodobně na podzim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…