Ukrajinka to nandala Rusku. Jakub Janda, Ondřej Kundra a další se radují po evropské pěvecké soutěži

15.05.2016 15:54

Letošní ročník zejména v západních zemích velmi populární písničkové soutěže Eurovision Song Contest už má své vítěze. Ve finále, které se uskutečnilo v noci na neděli ve Stockholmu, zvítězila ukrajinská zpěvačka Jamala. Reprezentantka Česka Gabriela Gunčíková se sice probojovala do finále, v něm ale skončila předposlední na 25. místě. Informoval o tom server Lidovky.cz.

Ukrajinka to nandala Rusku. Jakub Janda, Ondřej Kundra a další se radují po evropské pěvecké soutěži
Foto: archiv OK
Popisek: Novinář časopisu Respekt Ondřej Kundra

Jamala (psaná také jako Džamala) je krymskotatarská zpěvačka a na Eurovizi vystoupila s písní nazvanou 1944, která je věnována krymským Tatarům deportovaným sovětským režimem za druhé světové války. Deportace, které měly být podle sovětského diktátora Josifa Stalina trestem za údajnou kolaboraci s nacistickým Německem, postihly asi 220 000 krymských Tatarů a příslušníků několika dalších krymských menšin.

Dvaatřicetiletá zpěvačka píseň věnovala své prababičce, která byla společně se svými pěti dětmi mezi deportovanými a která se nikdy zpátky na Ukrajinu nevrátila.

Celý text je ZDE.

Moskvu píseň rozzuřila

I když v textu songu není zmínka o předloňské ruské okupaci Krymu, chápe ukrajinská veřejnost píseň i jako protest proti násilnému záboru ukrajinského poloostrova Ruskem na jaře roku 2014. Stejně podle všeho vnímá píseň i Moskva, kterou účast zpěvačky s uměleckým jménem Jamala a její píseň rozhořčily a žádala vedení soutěže, aby zakročilo. Pravidla Eurovize texty politického zaměření totiž nepřipouštějí.

Soutěž Eurovize se koná od roku 1956 a patří k nejsledovanějším televizním přehlídkám populární hudby v Evropě.

Kontroverze kvůli vlajkám

Letos nabídla i několik skandálů. Na konci dubna vyloučili ze soutěže Rumunsko poté, co národní televize nezaplatila dluhy z roku 2007. Rozhořčené diplomatické reakce pak na začátku května vyvolalo rozhodnutí pořadatelů zakázat fanouškům používat některé vlajky. Mezi prvními vznesly protest Španělsko a Palestina, neboť na seznamu zakázaných vlajek jsou i baskická a palestinská.

Hudební klání si zakládá na přísné apolitičnosti. S kritikou se proto setkala arménská zpěvačka Iveta Mukučjanová, která v prvním semifinálovém kole mávala vlajkou Náhorního Karabachu. O separatistickou oblast, v Ázerbájdžánu obývanou převážně Armény, oba státy vedou spor.

V řadě evropských zemí je Eurovize mimořádně sledovaná a populární. Loňský ročník přitáhl k televizním obrazovkám 197 milionů diváků z celého kontinentu.

Vítěznou píseň okomentovali exministryně Stehlíková i Janda z Evropských hodnot

Redaktor týdeníku Respekt Ondřej Kundra na svém facebookovém profilu sdílel příspěvek Džamily Stehlíkové, která poukázala na to, že po rozpadu SSSR došlo sice k rehabilitaci krymských Tatarů s možností návratu do vlasti. „Ale nebyl to happy end. Dnes po okupaci Krymu čelí krymští Tataři ruské perzekuci znovu,“ dodala Stehlíková.

Vítězného songu si povšiml také Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty. „Takže Ukrajinka vyhrála Eurovizi písní o tom, jak v roce 1944 Sověti odvlekli Tatary. Stejně jako je teď vyhánějí z jejich domovského ukrajinského Krymu,“ napsal Janda nejprve a vzápětí poněkud ironicky podotkl: „Další důkaz spiknutí fašistické Gayropy. Vloni to vyhrál hermafrodit, letos někdo z umělého státu, který podle Moskvy ani není stát,“ napsal Janda v narážce na vyjádření některých ruských politiků, kteří považují Ukrajinu za umělý stát. Janda ale v ironii pokračoval: „Příště to dostane někdo z toho Pobaltí, co zase není vděčné za okupaci. Nebo nějaký Polák, který zbytečně připomíná sovětský útok s Hitlerem na Polsko a Katyň,“ dodal Jakub Janda.

Celý text příspěvku Džamily Stehlíkové na jejím facebookovém profilu:

Ukrajina vyhrála Eurovizi se zpěvačkou z Krymu Džamalou, která zpívala o odsunu krymských Tatarů na příkaz Josifa Stalina v roce 1944. Po rozpadu SSSR došlo k rehabilitaci Krymských Tatarů s možností návratu do vlasti.Ale nebyl to happy end. Dnes po okupaci Krymu čelí Krymští Tataři ruské perzekuci znovu.

Celý text příspěvku Jakuba Jandy na jeho facebookovém profilu:

Takže Ukrajinka vyhrála Eurovizi písní o tom, jak v roce 1944 Sověti odvlekli Tatary. Stejně jako je teď vyhánějí z jejich domovského ukrajinského Krymu.

Další důkaz spiknutí fašistické Gayropy. Vloni to vyhrál hermafrodit, letos někdo z umělého státu, který podle Moskvy ani neni stát.

Příště to dostane někdo z toho pobaltí, co zas není vděčné za okupaci. Nebo nějaký Polák, který zbytečně připomíná sovětský útok s Hitlerem na Polsko a Katyň.

Zlá to Evropa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…