Ukrajinská krize: Německá média prý obrací

04.03.2014 10:56

Server Literárních novin překládá z prestižního německého časopisu Der Spiegel a všímá si dvou článků z jeho pondělního internetového vydání. V nich se mimo jiné píše o chybách nové kyjevské vlády a o nedodržení dohody „Majdanu“ s evropskými ministry zahraničí. Podle Uweho Klussmanna bylo chybou, že namísto odzbrojení ilegálních skupin získali radikálové významné vládní pozice. To podle něj přimělo regiony na východě a jihu Ukrajiny odvrátit se od vlády v Kyjevě.

Ukrajinská krize: Německá média prý obrací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Anketa

Schvalujete ruskou okupaci Krymu?

81%
16%
hlasovalo: 31817 lidí

Současnou ukrajinskou krizí se zabývá naprostá většina zahraničních médií. Server Literárních novin vybral texty z internetového vydání časopisu Der Spiegel, které mimo jiné zdůrazňují chyby nové ukrajinské vlády i chyby evropského společenství. Uwe Klussmann rozebírá pod titulkem „Fatální chyby vlády v Kyjevě“, co všechno vláda a parlament za tu krátkou dobu udělaly úplně špatně. Chybami pak zdůvodňuje, že obyvatelé Krymu vítají ruské vojáky jako ochránce nebo to, že regiony na východě a jihu Ukrajiny se odvracejí od vlády v Kyjevě

„Způsobily to fatální chyby nové vlády. Pod tlakem bojovníků z ulice, kteří násilím „hlídali“ parlament, byl zrušen zákon, který garantoval používání ruštiny na východě a jihu Ukrajiny. Dohoda z 21. února, kterou garantovali zástupci Německa, Francie a Polska, předpokládala vznik přechodné vlády národní jednoty. V ní by logicky měli mít místo i zástupci východních a jižních regionů. Místo toho se ministry stali představitelé extrémně pravicové strany Svoboda. Tedy strany, která udržuje úzké vztahy s německou neonacistickou NPD. Nadšení NPD pro Svobodu je dost pochopitelné, protože Svoboda definuje národ jako „společenství krve a ducha“, a oslavuje boj ukrajinských kolaborantů po boku Hitlera,“ cituje server z časopisu Der Spiegel.

Celý článek ZDE

Dohoda Majdanu s evropskými ministry předpokládala odzbrojení ilegálních skupin, místo toho získaly pozice ve vládě

Uwe Klussmann pak píše, že na východě a jihu Ukrajiny pochopili lidé rychleji než na západoevropských ministerstvech zahraničí, že vstup extrémní pravice do vlády nebude příspěvkem k národnímu usmíření. „Hnědá strana Svoboda dostala několik ministerských křesel, vicepremiéra a nejvyššího státního zástupce. Tím se stal Oleg Machnickij."

Uwe Klussmann připomněl i další uskupení z Majdanu, a sice Pravý sektor. Jeho šéf podle Klussmanna nechal své podřízené už od ledna střílet na policisty, čímž významně přispěl ke krvavé eskalaci, překládá server Literární noviny. Že šéf Pravého sektoru Dmytro Jaroš není prý žádnou vedlejší figurou, svědčí i to, že při vystoupení na Majdanu 22. února měl větší potlesk, než Julija Tymošenková.

„Dohoda „Majdanu“ s evropskými ministry zahraničí předpokládala například odzbrojení ilegálních skupin do 48 hodin. Místo toho ale pravicoví radikálové získali významné vládní pozice. Důsledek: Ruské obyvatelstvo Krymu se postavilo proti ústřední vládě v Kyjevě ještě dříve, než se dali do pohybu Putinovi vojáci. Ministři zahraničí Německa, Polska a Francie  - Steinmeier, Sikorski a Fabius, kteří zmíněnou dohodu podepsali, mohli - pokud by byli chtěli - proti jejímu porušení protestovat,“ cituje server.

Usiloval snad Západ o rozdělení Ukrajiny?

Ještě kritičtější je prý ve svém sloupku Jakob Augstein, syn zakladatele týdeníku Der Spiegel. „Co si mysleli v kancléřství a na ministerstvu zahraničí," ptá se, „když se připravovala asociační dohoda Kyjeva a Evropské unie? Když povzbuzovali ukrajinskou opozici vystupovat proti - bohužel zvolenému tyranovi - Janukovyčovi? Jako že vznikne nová vláda - pučistická vláda, jinak ji nemůžeme nazývat - a my ji bez zaváhání uznáme?“ Možné ovšem je, spekuluje prý v Der Spiegelu Augstein, že Západ celou dobu usiloval o rozdělení Ukrajiny na západní a východní část.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…