Ukrajinská rozvědka o výbuchu věznice: Terorismus. Zapojena Wagnerova skupina a rozkradené peníze

30.07.2022 17:55

Ukrajinská vojenská rozvědka obvinila ze čtvrtečního výbuchu ve věznici v Olenivce na východě Ukrajiny wagnerovce. Podle jejího vyjádření na sociální síti měl výbuch zakrýt zpronevěru peněz určených právě na válečné zajatce. Píše o tom server Novinky.cz.

Ukrajinská rozvědka o výbuchu věznice: Terorismus. Zapojena Wagnerova skupina a rozkradené peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zničená věž samohybného minometného systému 2S19 MSTA-S

Při výbuchu ve věznici Olenivka na východě Ukrajiny zemřelo 50 ukrajinských válečných zajatců. Podle ukrajinské vojenské rozvědky, jež své vyjádření uvedla na sociální síti Telegram, za výbuchem stojí vůdce Wagnerovy skupiny Jevhenij Prigožin. Rozvědka výbuch označila za teroristický útok, podle ní byl nařízen proto, že měl zakrýt zpronevěru peněz určených právě na válečné zajatce. Ze strany Ruska jde o závažné porušení ženevských úmluv, uvádí ukrajinská rozvědka.

Jak píše server Novinky.cz, při výbuchu byla zničena budova speciálně vybavená pro zajatce z pluku Azov, které tam Rusko přesunulo bezprostředně před výbuchem. I přes velký počet zemřelých zajatců jakoby zázrakem nezemřel ani jeden z ruských dozorců.

„Skutečný stav budovy a podmínky držení vězňů v ní neodpovídaly požadavkům ruského vedení, tak byl ‚problém'‘ vyřešen zničením prostor i s Ukrajinci v něm ubytovanými,“ uvádí mimo jiné ukrajinská rozvědka.

Moskva však tvrdí, že za výbuchem věznice stojí ukrajinská armáda – zasáhnout ji měla střelou z raketometu HIMARS, aby odradila své vojáky od vzdávání se ruské armádě. Ukrajina však oponuje, že k výbuchu došlo uvnitř budovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…