Ukrajinská úroda se stává dalším bitevním polem, hlásí CNN. Pšenice hoří

12.07.2022 8:44

Americká zpravodajská stanice CNN informuje, že ruská agrese proti svobodné Ukrajině získává nový rozměr. Po polích se prohánějí kombajny, což bylo v tomto čase běžné i v předchozích letech. Jenže tentokrát spěchají, aby stačily obilí a další zemědělskou produkci sklidit dřív, než je spálí požáry vyvolané dopadajícími raketami.

Ukrajinská úroda se stává dalším bitevním polem, hlásí CNN. Pšenice hoří
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Jedním z mužů, kteří bojují na další z front proti ruské agresi je čtyřiadvacetiletý mladík. Jeho zbraní však není raketa Javelin, ale kombajn. Nejen o jeho příběhu informuje americká zpravodajská stanice CNN.

Pavlo Serhijenko se ocitl v čele této bitvy. Čtyřiadvacetiletý mladík ve třetí generaci vede farmu v záporožském okrese Vasylivka. Od té doby, co jeho otec zemřel na koronavirus, řídí Serhijenko farmu o velikosti tří tisíc hektarů sám. A teď je prý v situaci, kdy až polovinu farmy vůbec nemůže využít, obdělávání půdy a sklízení by prý teď v čase války bylo až příliš nebezpečné.

„Nemůžeme se tam ani dostat. Je buď zaminovaná, nebo v blízkosti okupovaných území, doslova na frontové linii. Na části polí jsme měli okupanty,“ popsal situaci mladý farmář, který byl nucen sledovat, jak Rusové nechali část jeho rodinné farmy rozplynout ve sloupech dýmu.

„Poslední čtyři dny máme zkrvavená kolena, hasíme (požáry na) polích. Oni (Rusové) každý den zasahují zejména pole - pole s pšenicí a ječmenem,“ prozradil.

Prý v posledních dnech přišel o 30 hektarů pšenice a 55 hektarů ječmene. „A těch 1 200 hektarů, na které se nedostanu, také hoří. Ale co mohu dělat? Ani tam nepůjdu.“ A stejně nebezpečné to podle mladého farmáře bylo už v období setí. „Osévali jsme pole o rozloze 40 hektarů. Čtyřikrát jsme museli pole opustit, abychom ho dokončili. Pokaždé, když jsme odjeli, okamžitě místo ostřelovali. Jednou to bylo 23 minometných zásahů.“

Zasaženy byly také jeho budovy a vybavení - zničena byla farma se zvířaty a všechny sklady postavené za posledních 20 let.

„Sázecí stroj byl rozdrcen, zimní dílna, kde opravujeme traktory a kombajny, je také rozbitá,“ popisoval dál ruské dílo zkázy mladý muž.

Podle CNN je v podobné situaci i mnoho dalších farmářů. A řadě z nich pravděpodobně hrozí bankrot.

Ukrajinské úřady tvrdí, že součástí ruské strategie je zničení ukrajinské zemědělské produkce. Minulý týden zahájila policie v jižní Chersonské oblasti, jedné z nejproduktivnějších zemědělských oblastí Ukrajiny, trestní řízení kvůli „záměrnému ničení“ úrody ruskou armádou.

Jedno z hořících polí se nachází také jižně od Bachmutu v Doněcké oblasti. Snímek hořícího pole uveřejnilo ukrajinské ministerstvo obrany s poznámkou, že „nehoří ukrajinská pšenice, ale hoří potravinová bezpečnost celého světa“.

Čas letních sklizní ale teprve začíná, Ukrajinci podle CNN dělají, co mohou, aby sklidili co nejvíc úrody. Sklízí pšenici a další produkci i těsně vedle hořících stěn a snaží se to udělat rychleji, než se požár rozšíří.

V pátek prý ministerstvo zemědělství uvedlo, že zemědělci sklidili první milion tun obilí v sezóně 2022 z něco málo přes 400 000 hektarů. To však představuje pouhá 3 % osevní plochy.

Desítky sil a některé z největších vývozních terminálů byly zničeny ruským bombardováním. V jednom z největších - ve městě Mykolajiv na jihu země - bylo před červnovým požárem uskladněno přibližně 250 000 tun obilí. Někteří analytici navíc uvádějí, že kvůli zničení rafinerií je problém získat naftu, což znamená, že některé plodiny nebudou sklizeny.

Konzultant Dan Basse z chicagské poradenské společnosti AgResource koncem června v podcastu AgriTalk uvedl, že kvůli logistickým problémům pochybuje, že ruský vývoz může nahradit výpadek ukrajinské pšenice, a na světovém trhu může letos chybět asi 10 milionů tun pšenice.

Ceny pšenice se po nedávném propadu blíží svým letošním maximům.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba minulý týden prohlásil, že Rusko má „promyšlenou a cynickou strategii“, jak zničit ukrajinské zemědělství.

„Ruská námořní blokáda ukrajinských přístavů již rozvrátila globální řetězce dodávek potravin,“ řekl Kuleba. „A aby toho nebylo málo, Rusko krade ukrajinské obilí a bombarduje ukrajinské sýpky.“

„Rusko v podstatě hraje se světem hladové hry tím, že jednou rukou udržuje námořní blokádu ukrajinských přístavů a druhou rukou přesouvá vinu za ni na Ukrajinu,“ dodal Kuleba.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oponoval, že potravinovou krizi způsobila Ukrajina tím, že zaminovala okolí svých přístavů. Ve snaze čelit ruské agresi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…