Ukrajinské komando na východě země vytlačilo separatisty z televizního vysílače

18.04.2014 13:58

Komando ukrajinské tajné služby SBU v pátek v Kramatorsku vytlačilo z místního radiotelekomunikačního centra separatisty a obsadilo televizní vysílací věž. Vzbouřenci se vysílacího zařízení zmocnili ve čtvrtek a zprovoznili dříve vypnutý příjem ruských televizních kanálů. Po zásahu SBU bylo ruské vysílání znovu vypnuto.

Ukrajinské komando na východě země vytlačilo separatisty z televizního vysílače
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Výsledkem čtvrteční ženevské konference o Ukrajině je prohlášení o nezbytnosti mírového řešení krize a vyklizení okupovaných budov. Separatisté na východě Ukrajiny ovšem ženevská ujednání v pátek odmítli. Představitel hlavní bašty proruských vzbouřenců, samozvané Doněcké lidové republiky, prohlásil, že okupované objekty povstalci vyklidí až po demisi kyjevské vlády.

Separatisté vzkázali, že premiér Jaceňuk a úřadující prezident Turčynov by měli rezignovat 

„Obsazené objekty by měl vyklidit každý, tedy i (premiér Arsenij) Jaceňuk a (úřadující prezident Oleksandr) Turčynov," řekl novinářům „lidový gubernátor" Doněcké oblasti Denis Pušilin. Novou ukrajinskou vládu podle něj ruskojazyčné regiony neuznávají a žádají referendum o sebeurčení.

Ve snaze realizovat ženevské úmluvy dnes ukrajinská vláda vypracovala návrh zákona o amnestii. Vztahoval by se na osoby, které dobrovolně odevzdají nezákonně získané zbraně a vyklidí okupované objekty. Jaceňuk v pátek v parlamentu vyjádřil naději, že zákon bude v co nejkratší době schválen.

Ukrajinské komando v Kramatorsku obsadilo televizní vysílací věž

Ukrajinská tajná služba SBU dnes oznámila, že po dobu velikonočních svátků „aktivní fázi protiteroristické operace" na východě Ukrajiny pozastavuje. Pravoslavné Velikonoce se řídí starým juliánským kalendářem a slaví se většinou o týden později než Velikonoce katolické. Metodika určování jejich začátku je ale v obou církvích odlišná, a tak rozdíl v datech Velikonoc není stálý. Letos dokonce Velikonoce slaví obě velká křesťanská náboženství ve stejné době.

Přesto ukrajinské komando tajné služby SBU vytlačilo v Kramatorsku z místního radiotelekomunikačního centra separatisty a obsadilo televizní vysílací věž. Vysílání ruských televizí bylo znovu přerušeno.

O televizi se v pátek bojovalo také v Charkově

Boj o televizní signál se dnes rozpoutal i v Charkově, kde na televizní věž zaútočila skupina neznámých ozbrojenců. Podle mluvčí SBU Maryny Ostapenko se situace v Charkově rychle mění, útočníci odpojili vysílač od elektrické rozvodny a opakovaně se ho pokoušejí obsadit.

Z podnětu SBU byl v pátek na Ukrajině vydán zatykač na Alexandra Janukovyče, syna svrženého prezidenta. Muž, jehož jmění se odhaduje na půl miliardy dolarů, je od února stíhán za padělání dokumentů a podvody. Hrozí mu až pět let vězení.

Syn Viktora Janukovyče je podle dostupných informací vlastníkem řady bank, energetických firem a těžebních společností. Kromě Ukrajiny údajně podniká i ve Švýcarsku a Nizozemsku. Ke svému majetku podle ukrajinských vyšetřovatelů přišel zejména díky politickému vlivu svého otce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…