Ukrajinské vládní síly útočí na separatisty obsazený Slavjansk

02.05.2014 9:05

Ukrajinské vládní jednotky dnes zahájily útok na proruské separatisty ve východoukrajinských městech Slavjansk a Kramatorsk. Ukrajinský ministr Arsen Avakov to uvedl na svém facebookovém účtu. Podle něj už ukrajinská armáda dobyla zpět některá kontrolní stanoviště separatistů. Avakov také potvrdil, že členové proruských milicí zaútočili na armádní helikoptéry. Zemřel při tom jeden pilot, další tři lidé jsou zraněni.

Ukrajinské vládní síly útočí na separatisty obsazený Slavjansk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

O vládní ofenzivě ve Slavjansku brzy ráno informovali separatisté, zprávy však dlouho nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů a oficiální vyjádření úřadů nebylo k dispozici. Podle agentury AP se kolem města ozývala střelba a výbuchy, reportérka BBC však uvedla, že žádné ozbrojené střety nezaznamenala. Operaci vládních jednotek nicméně později potvrdil ministr Avakov.

Protiteroristická operace je zaměřena na osvobození rukojmích, separatisté musejí složit zbraně a opustit obsazené administrativní budovy, uvedl Avakov na Facebooku. Podle něj armáda, jednotky ministerstva vnitra a Národní garda Slavjansk obklíčily a ovládají devět kontrolních stanovišť.

Vůdce povstalců řekl, že jeho lidé sestřelili dva vrtulníky

Jeden z vůdců povstalců a samozvaný slavjanský starosta Vjačeslav Ponomarjov ruské agentuře Interfax řekl, že jeho lidé sestřelili dva vrtulníky, přičemž jeden pilot byl zabit a druhý zajat. Podle Avakova použili separatisté proti ukrajinským silám těžké zbraně včetně granátometů a ručních protileteckých střel.

Ve Slavjansku vzbouřenci podobně jako v dalších městech na východě Ukrajiny ovládají klíčové úřady a navíc už týden zadržují skupinu inspektorů OBSE, včetně jednoho podplukovníka české armády.

Agentura RIA Novosti oznámila, že nad městem krouží vrtulníky a separatisté varovali více než 100.000 obyvatel města prostřednictvím sirén a kostelních zvonů před útokem. V centru Slavjansku je ale klid, tvrdí agentura ITAR-TASS. Avakov občany Slavjansku varoval, aby nevycházeli ven.

Ukrajinské ozbrojené síly mají bojovou pohotovost. Ozbrojenci přitom ještě ve středu na východě země ovládli další dvě města.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…