Ukrajinský ministr zahraničí poděkoval Česku za ratifikaci asociační smlouvy s EU

18.09.2015 10:32

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin dnes na Twitteru srdečně poděkoval českému parlamentu za ratifikaci ukrajinské asociační smlouvy s Evropskou unií. Poslanecká sněmovna schválila dohodu v noci na dnešek po mnohaměsíčních průtazích, když dokument kritizovali poslanci opoziční KSČM. Nyní se podle kyjevských médií čeká na podpis „protiukrajinsky zaměřeného“ prezidenta Miloše Zemana.

Ukrajinský ministr zahraničí poděkoval Česku za ratifikaci asociační smlouvy s EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nášivka Ukrajina

I když jsem v Koreji, je Evropská unie vždy středem mé pozornosti. Srdečně děkuji českému parlamentu za ratifikaci smlouvy mezi Ukrajinou a EU o přidružení,“ napsal Klimkin, který je v těchto dnech na návštěvě Jižní Koreje.

Ratifikační hlasování v dolní komoře českého parlamentu dnes zaznamenala prakticky všechna ukrajinská média. Zdůrazňují přitom bezmála roční průtahy vyvolané zejména odporem českých komunistů. Česká republika je podle serveru Holos Karpat v tomto ohledu vnímána jako jedna z „problémových zemí“.

Zpravodajská agentura Unian poznamenává, že smlouva teď čeká na podpis prezidenta Zemana, „který je znám svými protiukrajinskými a prokremelskými názory“. Připomíná, že český senát odhlasoval dokument už loni v prosinci.

Podle ukrajinských diplomatů smlouvu o přidružení plně ratifikovalo 24 z 28 zemí EU; Belgie a Česko proces ratifikace zatím nedokončily. Otevřený je osud smlouvy na Kypru a v Řecku, kde se ještě nehlasovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…