Ukrajinským komunistům zrušili poslanecký klub. A chtějí jim zakázat stranu

24.07.2014 12:25

Ukrajinští komunisté již nemají svůj poslanecký klub. Oficiálně bylo jeho rozpuštění vysvětleno příliš malým počtem členů, objevují se ovšem spekulace, že ve skutečnosti byl hlavním důvodem kladný vztah komunistů k separatistům na východě země. Od zástupců současné vlády se již dříve začínaly objevovat návrhy, že by komunisté z tohoto důvodu měli být nejlépe úplně zrušeni.

Ukrajinským komunistům zrušili poslanecký klub. A chtějí jim zakázat stranu
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Rozpuštění poslaneckého klubu Komunistické strany Ukrajiny ohlásil ve čtvrtek předseda parlamentu Alexander Turčinov. Oficiálním důvodem byl fakt, že poslanecký klub ztratil několik svých členů, takže z původního počtu 33 zákonodárců se zmenšil na 23 tváří. „Proto jsem oznámil zrušení komunistické strany jako parlamentní strany v tomto volebním období," oznámil předseda Turčinov.

Jeho rozhodnutí mu umožnilo úterní hlasování poslanců, kteří schválili změny v jednacím řádu ukrajinského parlamentu. Podle novely je možné, aby předseda parlamentu bez projednání s poslanci rozpustil poslanecký klub, jehož počet členů poklesne pod minimální počet. To se v případě komunistické strany stalo.

Není to však jediná újma, která se ukrajinských komunistů může dotknout. Předseda Turčinov zároveň dal příslušnému poslaneckému výboru podnět, aby se zabýval úplným zrušením komunistické strany. Důvodem je dlouhodobá podpora povstalců na východě země, kterou komunisté poskytují. Kromě materiální pomoci v místech rebelie rovněž povstalce podporují verbálně přímo v parlamentu. Předseda komunistů Petro Symoněnko například hovoří o „protiteroristické operaci" ukrajinské armády jako o válce proti vlastním občanům a prohlašuje, že sám by v pozici prezidenta vojáky z východu země okamžitě odvolal.

V rozhovoru pro server RIA Novosti však Symoněnko uvedl, že komunisté jsou navzdory snahám jejich oponentů odhodláni za všech okolností kandidovat v parlamentních volbách, které se mají konat na podzim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…