Ukrajinští poslanci se pustili do šéfa komunistů a vyhnali ho ze sněmovny

23.07.2014 14:15

Mimořádně rušno bylo ve středu v ukrajinském parlamentu, z něhož podle ukrajinských novinářů po bouřlivých debatách a občasných potyčkách zastupitelé vyhnali dva své kolegy - šéfa komunistů a poslance bývalé vládní Strany regionů. Atmosféra ve sněmovně houstne s přibližujícím se datem rozpuštění poslaneckého klubu komunistů. Příslušný dekret už podepsal prezident Petro Porošenko. Šéf českých komunistů Vojtěch Filip vyjádřil nesouhlas. Podle něj se jedná o snahu poškodit ukrajinské komunisty před parlamentními volbami.

Ukrajinští poslanci se pustili do šéfa komunistů a vyhnali ho ze sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Po pádu bývalého prezidenta Viktora Janukovyče se v parlamentu dostala pod silný tlak proruská Strana regionů, z níž část poslanců přeběhla k bývalé opozici. Ohrožena je i samotná existence ukrajinské komunistické strany, která Janukovyčův režim podporovala. Část poslanců chce komunisty zákonem zakázat. Prozatím prezident v úterý podepsal dekret, který umožňuje rozpustit komunistický poslanecký klub. Stát se to má už ve čtvrtek.

Poslanci Svobody vyhodili komunistického šéfa Symonenka z jednacího sálu

Rozhořčení poslanců ukrajinského parlamentu ve středu vyvolala informace o tom, že šéf komunistů Petro Symonenko údajně poskytl ruským médiím rozhovor, v němž urazil příslušníky ukrajinské armády. Tvrdil prý, že na východě země zabíjejí civilisty, aby mohli prodávat jejich útroby k transplantacím.

Poslanci nacionalistické strany Svoboda proto žádali, aby Symonenko jednací sál opustil. Šéf sněmovny Oleksandr Turčynov se odebral k poradě s vedením sněmovny, ale poslanci Svobody už na nic nečekali a Symonenka ze sálu vypudili. Za ním pak demonstrativně odešli i všichni komunisté.

Filip: Zákon je nepřípustnou součástí rozsáhlé kampaně proti demokratické straně na Ukrajině

Rozpuštění komunistického poslaneckého klubu kritizuje KSČM. „Komunistická strana Čech a Moravy vyjadřuje rozhodný nesouhlas s tímto bezprecedentním zásahem do práv řádně zvolené politické strany, s krokem, který je v zásadním rozporu s demokratickými principy parlamentních demokracií Evropy,“ prohlásil šéf českých komunistů Vojtěch Filip v tiskové zprávě.

„Takovýto zákon je jen nepřípustnou součástí rozsáhlé kampaně proti jedné z demokratických stran Ukrajiny a pokusem vyřadit nebo alespoň ji poškodit před   parlamentními volbami nutnými pro obnovení legitimity, z možné svobodné soutěže politických stran a práva velkého množství občanů podílet se na správě státu. Dne 24. 7. 2014 bude navíc v Kyjevě zahájena soudní fraška, jejímž cílem by měl být neuvěřitelný krok - zákaz KS Ukrajiny,“ míní Filip.

Také poslanec Strany regionů musel odejít, protože kritizoval ukrajinskou armádu

Předseda ukrajinských komunistů nebyl jediným, kdo byl z jednacího sálu vypuzen. Následoval ho po chvíli i poslanec Strany regionů Mykola Levčenko, který na úterním jednání obvinil ukrajinskou armádu, že na východě země „střílí do Ukrajinců". Předsedající schůze vypnul Levčenkovi mikrofon a poslanci pak odhlasovali usnesení, jímž mu zakázali přístup do sněmovny na dobu tří schůzí.

Levčenko přesto ve středu do sněmovny přišel, což v lavicích vládních stran vyvolalo bouři nevole. Poslanec se stal dalším terčem útoků a sál musel spěšně opustit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…