Ukrajinští vojáci prý dobyli strategické město Mariupol

13.06.2014 11:18

Ukrajinské ozbrojené síly dnes ovládly přístavní město Mariupol a tamním proruským separatistům přitom způsobily značné ztráty. Podle ukrajinských médií o tom na Facebooku informoval ministr vnitra Arsen Avakov.

Ukrajinští vojáci prý dobyli strategické město Mariupol
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na východě si někteří občané myslí, že je hlavním původcem jejich problémů USA

„Operace začala ráno v 04:50 (03:50 SELČ). Pokračuje podle plánu. Všechny klíčové opěrné body teroristů jsou nyní pod kontrolou," oznámil nejprve ministr. O něco později pak napsal, že v 06:34 byla na městské radnici vztyčena ukrajinská vlajka.

Bez upřesnění rovněž sdělil, že ztráty „teroristů" jsou vysoké, zatímco na straně jednotek zapojených do „protiteroristické operace" jsou jen dva zranění.

Do akce v centru Mariupolu, které je odříznuto, byly nasazeny oddíly Národní gardy a speciální jednotky ministerstva vnitra. Podle zprávy Národní gardy, kterou cituje agentura ITAR-TASS, jsou na straně vládních sil zraněni čtyři bojovníci, z toho jeden těžce.

Ukrajinští vojáci padli do léčky rebelů. Neví se ale kde

Agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na místní zdroje informovala, že příslušníci 79. samostatné výsadkové brigády, kteří se účastní vojenské operace proti separatistům na východě Ukrajiny, padli do léčky rebelů. Dva vojáci prý zemřeli a 21 dalších utrpělo zranění.

Nejasné je, kde ke střetu došlo. Některé zdroje uvádějí, že se boj odehrál u Slavjansku v Doněcké oblasti. Podle jiných to bylo na hranici mezi Doněckou a Rostovskou oblastí.

Vojenský analytik Dmytro Tymčuk, který vede skupinu, jež si říká Informační odboj, dnes na Facebooku napsal, že jednotky „protiteroristické operace" při bojích zničily nebo vyřadily dva tanky a tři obrněné transportéry a několik nákladních aut v rukou povstalců. O život ale přišli čtyři příslušníci ozbrojených sil a 31 jich bylo zraněno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…