Úlety pana Koláře a pana Vystrčila. Jde o Čínu

12.07.2021 20:05

Prezident Miloš Zeman před pár dny oznámil, že hodlá v příštím roce odletět na návštěvu do Číny, což opět vyvolává silné emoce. Konkrétně pak u bývalého velvyslance v Rusku a v USA Petra Koláře a šéfa horní komory Miloše Vystrčila (ODS). Bývalý předseda vlády a někdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek sepsal hned několik důvodů, proč tito pánové nepřejí české hlavě státu cestu do této východoasijské země. „Bylo by dobré, aby při svých úletech do zahraniční politiky pánové Vystrčil a Kolář příště respektovali národní zájem a zájem EU,“ zdůrazňuje v komentáři na serveru VašeVěc.

Úlety pana Koláře a pana Vystrčila. Jde o Čínu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Anketa

Pokud denní počet nakažených covidem-19 opět vzroste do tisíců, budete pro zavírání restaurací a obchodů?

37%
hlasovalo: 9563 lidí

„Pánové Vystrčil a Kolář přemýšlejí, jak prezidentovu cestu co nejvíce zkomplikovat a nejlépe ji zhatit. Hledají důvody, proč to vlastně nejde, aby Zeman do Pekingu v příštím roce jel. Vystrčilové a Kolářové by rádi přehlíželi, že obchod mezi Evropskou unií (EU) a Čínou dosáhl v roce 2020 objemu 709 mld. dolarů, takže je větší nežli obchod mezi EU a USA,“ připomíná Paroubek s tím, že bychom měli respektovat také to, že velká část českého exportu do Číny jde formou subdodávek zejména německému průmyslu.

Původní text ZDE.

Expremiér poukazuje na článek 12. července od autorky I. Křížové pod názvem „Hledá se termín čínské mise“. „Skutečným autorem článku je zřejmě nikoliv Křížová, ale náš výtečný diplomat a vůbec borec na zahraniční politiku Petr Kolář. V článku se několikrát objevují poněkud zpozdilé, ba přímo reakční názory bývalého diplomata P. Koláře, který se snaží prostřednictvím šéfa Senátu Vystrčila, jehož je poradcem, dlouhodobě pěkně mastit česko-čínské vztahy až do jejich úplného zničení,“ pokračuje Paroubek.

Oba panové podle něj v podstatě tvrdí: Žádný termín v příštím roce pro prezidentskou návštěvu prý není vhodný, s ohledem na to považte, ve druhé polovině roku bude probíhat české předsednictví EU. „Ale v rámci svých aktivit ke svému největšímu obchodnímu partnerovi, jímž je Čína, EU přece naopak bude  mít jako celek zájem o rozvoj vzájemných vztahů,“ míní někdejší předseda vlády, zda cesta proběhne před českým předsednictvím EU nebo v jeho průběhu, je v zásadě jedno.

Jako další důvod, proč Zemanovi není tato cesta přána, uvádí: „Naši senátoři by rádi obrátili kolo dějin zpět před rok 1971 (tedy před uzavření paktu mezi prezidentem USA Nixonem a předsedou ČLR Mao Ce-tungem), ale ono to nějak nejde,“ zmiňuje, že senátoři také vyzvali k bojkotu ZOH v Pekingu, jež se uskuteční v únoru příštího roku. „Ale nikdo jich nedbá. A je dobře, že jich nedbá ani prezident republiky,“ dodává Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Připomíná, že podle Ústavy ČR je Senát poté, co ztratil privilegium spolu se Sněmovnou volit prezidenta republiky, vlastně slepým střevem české politiky. A už vůbec podle české ústavy nemá mít žádný vliv na zahraniční politiku státu. „Senátoři si na svých jednáních mohou vcelku jalově plácat, co chtějí,“ podotýká Paroubek.

Přesto největší korunu všemu nasadil Kolář, když se vyjádřil, že prý „závislost na Číně ohrožuje naši bezpečnost“. „Nevím, v čem se tato naše údajná závislost na Číně projevuje. Dovoz relativně levného spotřebního zboží z Číny má u nás stejně tak jako třeba v zemích Latinské Ameriky velký význam především pro nižší střední vrstvy, které zrovna neprožívají finančně nejlepší období. Do této kategorie ovšem P. Kolář se svými příjmy poradce v Senátu a ještě v nějaké ze zahraničních zdrojů saturované neziskovky nepatří,“ dodává.

Závěrem oběma pánům připomíná, že zejména pražští hoteliéři budou zajisté velmi pozorně sledovat jejich protičínské aktivity. Od skončení pandemie, tedy dříve nebo později, bude totiž ve hře opět obnova přímých linek letecké přepravy z Číny do České republiky. „Chápu, že třeba pražský primátor by tyto turisty rád posílal rovnou zpátky domů, ale zejména pražští hoteliéři tyto bláboly nebudou rádi slýchat. Nebudou mít ani ruské turisty, a pokud nebudou ani čínští turisté, tak to bude pro jejich byznys velmi komplikované,“ upozorňuje Jiří Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…